Alimenty na studiach zaocznych, mało typowa sytuacja

• Autor wątku Autor wątku paulandm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulandm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Od października rozpoczyna studia w trybie zaocznym (magisterskie). Do lipca 2012 ojciec płacił mi pieniądze przez komornika. Była to komiczna kwota bo 340 zł ale była...
Obecnie nie pracuję, szukam pracy, zarejestrowałam się w PUP.
Jednak w tym miesiącu ojciec nie zapłacił mi alimentów.

Moje pytanie jest następujące: Czy mogę w dalszym ciągu starać się o alimenty? Dodam, że nie mam się z czego utrzymać, muszę zapłacił za szkołę 2300 zł... Nie mogę pracować fizycznie ze względu na przebyte operacje kolana.
Planuję wybrać się do komornika i wystosować odpowiednie pismo.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Przede wszystkim warto się przejść(zadzwonić) do komornika i zapytać na jakiej podstawie wstrzymał egzekucje świadczeń alimentacyjnych od pani ojca, sam fakt podjęcia przez panią studiów zaocznych nie skutkuje z automatu wygaśnięciem obowiązku alimentacyjnego.

Właśnie od niego wróciłam.
Ojciec dobrowolnie zgodził się wpłacać pieniądze od marca br. i tak też robił, lecz ostatnia wpłata była pod koniec czerwca.

Komornik jest na urlopie, Pani w sekretariacie doradziła napisać pismo do komornika.
Wydaje mi się, że rzecz polega na tym, iż w czerwcu skonczylam studia I stopnia a ojciec myśli, że nie zdecydowałam się do kontynuacji studiów II stopnia

To co sobie ojciec myśli nie ma żadnego znaczenia dopóki nie ma w ręku wyroku sądowego znoszącego z niego obowiązek alimentacyjny jest zobowiązany płacić alimenty , a komornik egzekwować należną sumę.

Powrót