Alimenty na syna niepełnosprawnego

• Autor wątku Autor wątku wena1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wena1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Syn ma 22 lata . Ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym załatwione przez byłego męża jeszcze jako dziecko.Syn dostawał leki psychotropowe i jego zachowanie wskazywało na chorobę psychiczną.
Przez kilka lat po rozwodzie syn mieszkał z ojcem,kiedy ojciec trafił do więzienia syn zamieszkał ze mną , odstawiłam mu leki po rozmowie z lekarzem prowadzącym i obserwowałam zachowanie. Po odstawieniu leków syn się zaczął normalnie zachowywać , rozmawiać , itp.Podjął pracę,mieszkał samodzielnie, bardzo dobrze sobie radził.Niestety jak ojciec wyszedł z wiezienia syn zamieszkał z nim .Ten zapisał Go do szkoły aktualnie chodzi do II klasy szkoły specjalnej) ,a mnie podał o alimenty w porozumieniu z synem( zakupił mu drogi telefon, rower ciuchy) ale oczywiście powiedział,że musi mu to spłacić .Powiedział ,ze załatwi sprawę ,ze matka(czyli ja) będzie mu płaciła alimenty ,a on będzie mu oddawał za zakupione rzeczy.
W moim odczuciu ojciec manipuluje synem by mnie pogrążyć.
Ostatnio były mąż starał się o rentę dla syna- jako niepełnosprawnego i jej nie dostał z tego co mi wiadomo sprawa została odrzucona ponieważ biegli orzecznicy orzekli ,ze syn jest zdrowy i na tyle sprawny,że nie musi utrzymywać się z renty. Dlatego też podał mnie o alimenty ,choć wiem ,że nawet jakby syn dostał renty to i tak podałby mnie o alimenty.

Czy mogę podważyć i gdzie ,orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym?
Syn potrafi sam sobie poradzić w codziennych obowiązkach,jest sprawny i zdrowy fizycznie,nie potrzebuje całodobowej opieki ,powiedziałabym ze ma lekkie zaburzenia psychiczne -myślę ze wynika ono z brania przez kilkanaście lat psychotropów( szybko się denerwuje , jak spokojnie z nim rozmawiam zamyka się w sobie lub płacze)ojciec zawsze na niego krzyczał.

Jak długo płaci się alimenty na dziecko które ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym?

Pozdrawiam

Zlozyc wniosek o przywrocenie terminu do zlozenia apelacji.*
Jesli sad taki wniosek uwzgledni to nalezy zlozyc apelacje z uwzglednieniem opisanych powyzej faktow.

Moze Pani zlozyc do depozytu 6krotnosc alimentow i wystapic o umozenie egzekucji.

Powrót