Alimenty - nie wiem co robić

• Autor wątku Autor wątku maciejo23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciejo23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
mój problem jest bardzo skomplikowany. Od 2 lat powinienem otrzymywać alimenty od ojca, na początku tego okresu podpisałem dokument in blanco o co poprosiła mnie matka. Kto by własnej matce nie uwierzył? Jak się później okazało, alimenty przychodziły przez rok na jej konto, straciłem 12 tysięcy. Po wielkiej zamieszaniu speszona "matka" podała komornikowi moje konto. Dostałem jakieś ochłapy na początku roku za co kupiłem łóżko bo żyłem jak plebs, a sam nie jestem z biednej rodziny, potem przez 2 kwartały - 0 pieniędzy ani od matki ani od ojca, m.in. przez to + sytuacje w domu (mieszkam z matką) nie zdałem roku na studiach. Teraz jest niemalże listopad, ojciec wychodzi z propozycją, że da mi 5 tysięcy i tak zrobił. Prosi mnie o to, żebym zniósł komornika, bo "to są niepotrzebne dodatkowe koszta a my sie przecież dogadamy". Powiedziałem matce o pieniądzach, które dostałem, wielce zła, że to nie ona je dostała.
W SKRÓCIE bo sie niepotrzebnie rozpisuję:
-jestem oszukiwany przez rodziców, nie mam od nich żadnego wsparcia (mieszkam z matką)
-co robić z komornikiem? jeśli go zniose, ojciec będzie szcześliwy (nie wiadomo czy będzie płacił), matka bedzie zła, że nie dostaje całej kwoty, ale przecież jako wspólny lokator pomogę jej finansowo
-jeśli komornika nie zdejmę, matka szczęśliwa - bo dąży do upadku ojca, ojciec w kłopotach, a ja bez pieniędzy, borykający się z codziennymi groźbami o wyrzuceniu z domu, że za dużo jem, że za mało robie.
Jestem załamany mam 21 lat na karku stan zdrowia jak u 50 letniego. Co robić? Tekst chaotyczny jak i moje życie. Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji proszę, pytajcie!
Dziekuje z góry za wszelaką pomoc

1. Jaki był wkład matki w Twoje utrzymanie przez te 2 lata?
2. Dlaczego się nie zainteresowałeś wcześniej tą sprawą, gdy nie otrzymywałeś pieniędzy?

3. Do alimentów Twoja matka nie jest upoważniona, tylko Ty, więc od razu powinieneś je dostać do ręki (na swoje konto). [z tego co piszesz to byłeś już pełnoletni, gdy je przysądzono, tak?]

1. podejrzewam, że podpisałeś upoważnienie dla swojej mamy, by reprezentowała Cię przed komornikiem, dlatego wszelkie wyegzekwowane kwoty były przekazywane na jej rachunek bankowy.

2. umorzenie postępowania egzekucyjnego nie przekreśla możliwości, by je ponownie wszcząć, więc czy będzie ono dalej prowadzone, zależy od wierzyciela, czyli od Ciebie.

Dziekuje Wam za odpowiedzi, z czego Jot.Wu trafił w sedno sprawy, tak było. Wkład matki miesiecznie we mnie to na oko 600 zl, dzielac czynsz, oplaty za prad, internet i telefon miedzy wszystkich mieszkancow. Licze to tak jakbym mieszkał na stancji i wynajmowal pokoj, bo mniej wiecej tak to wyglada.
Jot.Wu - Podpunkt 2. Twojej odpowiedzi - Dziękuje, o to mi chodzilo. Z drugiej strony jeśli umorze postepowanie egzegkucyjne, a ojciec nie bedze placil, powstajacy dlug bedzie sie liczyl od:
-momentu powstania dlugu
-czy od ponownego wszczecia postepowania egzekucyjnego.

maciejo23 napisał:
Z drugiej strony jeśli umorze postepowanie egzegkucyjne, a ojciec nie bedze placil, powstajacy dlug bedzie sie liczyl od:
-momentu powstania dlugu
-czy od ponownego wszczecia postepowania egzekucyjnego.

Umorzenie postępowania egzekucyjnego nie oznacza, że dług znika, zatem w momencie chęci ponownego wszczęcia postępowania możesz wskazać faktyczną kwotę, która Ci się należy, ponieważ nie została ona wpłacona Tobie dobrowolnie przez dłużnika ani wyegzekwowana przez komornika.
Nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby złożyć wniosek wyłącznie, co do alimentów bieżących.

Nie umarzaj egzekucji roszczeń alimentacyjnych tylko ją zawieś. Możesz również wycofać pełnomocnictwo dla matki w reprezentowaniu Ciebie przed Komornikiem.

DZIĘKUJE WAM SERDECZNIE :)
do adr19 - zawieszenie to jest dobry pomysł, na czym to polega? komornik przestanie pobierać pieniędze za "usługę" od ojca, natomiast w każdej chwili mogę w wrócić do starego stanu rzeczy tak?
Bo właśnie się zastanawiałem, jeśli zniosę komornika, to w razie gdyby nie wyszło, ponowne jego że tak powiem uruchomienie, to będą to dla mnie dodatkowe koszta? Jak to wygląda?

maciejo23:
Zawieszenie postępowania ma ten skutek, że komornik nie dokonuje czynności w sprawie, tj. nie dokonuje zajęć, czynności terenowych, uchyleń. Jednak w każdym momencie możesz złożyć wniosek o podjęcie zawieszonego postępowania.
(taka mała rada na marginesie: jeżeli dłużnik będzie dokonywał wpłat na Twoją rzecz, to warto poinformować o tym komornika, aby mógł zaktualizować stan zadłużenia w sprawie).

witam mam zasadzone alimenty od ojca i matki ojciec pracuje ma dlugi ale wiem ze jak pojde do komornika to sciagnie alimentyz zjego wyplaty ale jest problem z matka ktora przebywa za granica pracuje ale nie wiem czy obecnie na umowe jest mezata z wlochem ktory takze pracuje,dodam iz niedawno wyszlam za maz chodze nadal do szkoly matka twierdzi ze nie musi mi placic bylam u radcy prawnego ktory powiedzial ze jest w bledzie,czy komornik sciagnie od niej alimenty pomimo iz nie pracuje i czy jesli nie to czy dostane je z jakiejs instytucj

Jeśli chodzi o zawieszenie to składasz u Komornika odpowiedni wniosek. Podajesz, że ojciec chce płacić dobrowolnie i wtedy sprawa alimentów bieżących zostaje wstrzymana.

Dziękuje za poświęcony czas. Zawieszę komornika to chyba najmniej inwazyjna czynność jaką mogę wykonać.

Powrót