Alimenty niemieckie od ojca polaka

• Autor wątku Autor wątku agawiki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agawiki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam takie pytanie,
staram sie o alimenty w De od ojca corki ktory mieszka w Polsce. Sprawa jest w sadzie niemieckim, ale dluzy sie od paru miesiecy bo tatus nie odpowiada na zadne listy od mojego adwokata niemieckiego jak i od sadu w DE. Jesli sad przyzna mi alimenty w wysokosci 200 euro, a ojciec mieszkajacy w polsce u mamusi nie ma zadnych dochodow od roku owszem pracuje na czarno ale nie ma tego dochodu na pismie, matka jego ma przedszkole to czy ominie jego obowiazek placenie alimentow. Corka ma 7 lat, a ojciec jej przez pierwsze 5 lat jej zycia pracowal w Danii, ja wyjechalam do DE to on wrocil do PL.

Wracajac do pytania : czy moze okazac sie tak ze jak on nie okazuje swoich dochodow to nie dostane zadnych alimentow od ojca mieszkajacego w Polsce?
Zaznacze ze nie placi od 2 lat jak i nie interesuje sie dzieckiem.

Chcialam jeszcze zaznaczyc ze w NIemczech zostalam zwolniona od placenie wszelkich kosztow za postepowanie sadowe. Ale z racjii tej ze jej tatus nie odpisal na zaden list jak rowniez nie okazal swoich dochodw sprzed 3 lat, to teraz jako ze sad niemiecki musi pisac do urzedow w polsce to ja bede musiala poniesc wszystkie koszty zwiazane z tym postepowaniem co jest najgorze. CHcialam dla dziecka lepiej a sie okaze ze bedzie gorzaj bo naprawde niemam z czego zaplacic za koszta w sadzie, i dlaczego tak jest ze on siedzi w polsce u mamusi i sie cieszy ze nie musi placic alimentow.

Jeżeli ojciec nie ma dochodów,to z czego oni mu mają ściągnąć.200 ojro na polskie warunki to bardzo dużo.

Ma dom, dzialke do budowy, 2 samochody. Tylko tyle ze nie pracuje od dwoch lat. Niechce poprostu placic.

poczytaj sobie w dziale polskim o egzekucji alimentow
jak jest w Polsce, majątek (dom, działkę, samochody) są w Polsce to się tym polski komornik zainteresuje, tylko trzeba niemiecki tytuł wykonawczy przesłać

Witam .Prawdopodobnie jestem ojcem dziecka ,urodzonego teraz w niemczech przez obywtelke niemiec polskiego pochodzenia ,bylismy razem 2 lata jako para ale nigdy pod jednym adresem . Ja mieszkalem od 2005 w Niemczech i tam pracowalem na wlasnej dzialalnosci do konca kwietnia tego roku 2017 , po czym powrocilem na stale do Polski . obecnie jeszcze nie pracuje . Chcialbym wiedziec wszystko na temat ,przyszlych alimentow na dziecko,byla partnerke, mozliwosci ich ograniczenia lub unikniecia i ewentualnej odpowiedzialnosci majatkowej.

Alimenty ustali ona sądownie według tzw. Düsseldorfer Tabelle.Na podstawie Twoich przychodw. Na dziecko, nie na nią. Jak się będziesz migał od odpowiedzialności to alimenty zaplaci jej Jugendamt a z Ciebie zciagnie to komornik.

Powrót