alimenty!!! niesprawiedliwosć ?

• Autor wątku Autor wątku słonecznydzień
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

słonecznydzień

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo proszę o pomoc!

Mam 21 lat, studiuje, moja mama rozwiodła się z ojcem gdy miałam kilka lat. Po 8 latach ponownie wyszła za mąż . Obecnie jest mężatką.

Do 18 roku życia otrzymywałam alimenty z ZUSu, jednak po zmianie przepisów alimentacyjnych bezskutecznie ubiegam się o alimenty. Ciągle dostaje odmowne odpowiedzi, powołujące się na przepis, który mówi o tym,że alimenty należą sie osobie, która samotnie wychowuje dziecko. Jednak ja mam już 21 lat i trudno tu mówić o mojej mamie jako "osobie samotnie wychowującej ".

Czy związku z nieścisłością w przepisach i pewnego rodzaju "pominięciem" osób w takiej sytuacji jak ja mogę jakoś walczyć o to, co mimo wszystko od ojca mi sie należy ? Mam nadzieje,że tak.. Pomocy !!!

ps.Dodam jeszcze ze ojciec nigdy nie płacił alimentów, zawsze ZUS i placówką w której ubiegam sie o zaliczka alimentacyjną jest MOPR.

pozdrawiam i z góry dziękuje !!!

a powiedzieli ci w MOPR że aby ubiegac sie o zaliczke alimentacyjną to musisz miec od komornika zaśiadczenie o nieściągalności alimentów z twojego ojca.w ogóle wnosiła mama sprawe do komornika , jak nie to wyrok z klauzulą wykonalnosci do komornika ,jesli on przez 3 mc nie bedzie mół sciągnąć alimentów wystawi zaświadczenie i może za jego pośrednictwemzłożysz wniosek o zaliczke alimentacyjną

Powrót