ALIMENTY OD BABCI

• Autor wątku Autor wątku kucierek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kucierek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
czy mogę starać się o alimenty od swojej babci , jeżeli już płacą mi rodzice , ale jak pisałam we wcześniejszym temacie dostaje od nich tylko 200 zł łącznie, a nie jestem jeszcze w stanie zarabiać sama na swoje utrzymanie dziękuje pozdro

Moim zdaniem nie są spełnione przesłanki dla wystąpienie o to świadczenie od osoby zobowiązanej w dalszej kolejności.
Proszę wystąpić do sądu o podwyżkę alimentów od rodziców.
Rodzice muszą zapewnić takie środki, aby mogły być wystarczające.
Nie można wychodzic z założenia, że można doić babcię, bo chcemy ulżyć własnym rodzicom.
Chyba lepiej poprosić babcię o wsparcie, z własnej nieprzymuszonej woli.

Z pozwem o alimenty od babci możemy wystąpić dopiero wówczas, gdy nie ma osób zobowiązanych do alimentacji w pierwszej kolejności, czyli w tym przypadku, gdy nie ma rodziców.

Więc ta kwestia odpada.

Należy postąpić tak jak proponuje Vegas, złożyć pozew o podwyższenie alimentów, a następnie jeśli rodzice nie będą płącić zasądzonej kwoty alimentów złożyć Wyrok alimentacyjny u komornika, i starać się o zaliczkę alimentacyjną.

Wszystko wskazuje na to, że od września wróci fundusz alimentacyjny wtedy Twój problem się rozwiąże, pod warunkiem, że dalej będziesz kontynuować naukę - to tak na pocieszenie. :)

dziękuje bardzo za odpowiedz :) , rozprawę o alimenty płacone przez matkę miałam niedawno i ze względu na to że zarabia około 600 zł, przyznano mi tylko 100 zł, a ojciec dostaje rentę i komornik ściąga z renty 100zł(gdyż 4 mojego rodzeństwa też otrzymuje po 100) ale ojciec ma o wiele więcej pieniędzy , podobno otworzył kiosk z części pieniędzy które ma po sprzedaży domu (została mu jeszcze niesprzedana spora działka) , jeśli otworzył kiosk to jakie dokumenty muszę przedstawić w sądzie i czy jakieś znaczenie ma to że sprzedał nieruchomość (podkreślam że ma jeszcze zaległe alimenty w stosunku do mnie w wys. około 800 zł. ) pozdrawiam :)

czy istnieją jakieś inne pomoce finansowe z opieki przyznawane osobom w mojej sytuacji ?(słyszałam że pewien chłopak z mojej szkoły jest porzucony przez rodziców i otrzymuje taką pomoc) jakie warunki muszę spełnić i jakie dokumenty przedstawić żeby ewentualnie starać się o zasiłki? podkreślam że mogę nie mieć zameldowania gdyż ojciec sprzedał dom (u ludzi u których mieszkam nie mam szans na zameldowanie) :( czy brak zameldowania to jakaś przeszkoda w ukończeniu szkoły? dziękuje jeszcze raz, ps. lecę do szkoły.

Jeśli otworzył kiosk, to należy o tym powiedzieć w Sądzie i zażądać, aby Sąd zobowiązał ojca do przedstawienia zaświadczenia o dochodach jakie osiąga z tego tytułu.

Należy również na rozprawie powiedzieć, że posiada pieniądze ze sprzedaży nieruchomości i tu należy również prosić, aby Sąd zobowiązał go do przedstawienia dokumentu wskazującego uzyskaną ze sprzedaży nieruchomości kwotę.

W Sądzie na sprawie alimentacyjnej masz prawo powoływać się na wszystkie dochody ojca, zarówno te udokumentowane jak i nie, oraz wskazać jego stan majątkowy / pieniądze ze zbycia nieruchomości /

Jeśli chodzi o pomoc z pomocy społecznej, to nie jestem w tej kwestii zorientowana, ale jeśli znajdziesz chwilę czasu to najlepiej udać się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Twojej miejscowości i porozmawiać z pracownikiem socjalnym, aby pouczył Cię o jaką pomoc możesz się starać, mogą to być np. pieniądze na zakup odzieży wiosennej
Ponadto pracownik socjalny wskaże dokładnie jakie wymagane dokumenty będziesz musiała złożyć.

dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi na moje pytania :) właśnie byłam dziś w opiece społecznej w Stargardzie i powiedziano mi że nie ma żadnych funduszy na pomoc dla takich osób jak ja, przy czym wiem że mój kolega który jest w bardzo podobnej sytuacji otrzymał zasiłki i wiem także że istnieje zasiłek tzw na kontynuację nauki , czy ja naprawdę mogę nie mieć szans na pomoc od państwa ?? jeśli chodzi o wiadomość od Pani Emmy o mającym powrócić funduszy alimentacyjnym, to faktycznie poprawiła mi humor :) czy może ktoś się orientuje jak bardzo jest to możliwe ?oraz gdzie załatwia się to i jakiej kwoty można by się spodziewać ?? pozdrawiam

a w Sądzie oczywiście złożę pozew o podwyższenie alimentów od ojca tak jak Państwo mi proponują , bardzo dziękuje :)

a czy istnieje może jakieś stypendium np socjalne przyznawane uczniom szkól średnich???oprócz stypendium unijnego , które niestety w tym roku nie zostało mi przyznane , możliwe że otrzymam połowę kwoty, ale to jeszcze nic pewnego.

Kocurku są art.913 i następne Kodeksu Postępowania Cywilnego na podstawie którego możesz złożyć wniosek o wyjawienie majątku dłużnika-ojca.Zostanie on wezwany do sądu i będzie musiał złożyć wykaz majątku.Wpisowe do sądu to 40,00 złotych ale możesz starać sie o zwolnienie z tych kosztów.Do wniosku musisz dołączyć zaświadczenie od komrnika stwierdzające, że są marne szanse na wyegzekwowanie twoich należności.W toku rozprawy o wyjawienie dłużnik musi odpowiedzieć na stawiane pytania.Warto zastanowić się nad taką drogą egzekucji no może zdyscyplinowania "Pana tatusia".

bardzo dziękuje i pozdrawiam :)

[cytat="Wojciech_południe"]Kocurku są art.913 i następne Kodeksu Postępowania Cywilnego na podstawie którego możesz złożyć wniosek o wyjawienie majątku dłużnika-ojca.[/cytat]

Rzeczywiście jest to dobry pomysł w tym przypadku, ale musi pamiętać, aby złożyła sama wniosek o wyjawienie majątku, z własnego doświadczenia wiem, że składanie wniosku o wyjawienie majątku za pośrednictwem komornika nie przynosi efektu, poprostu Pan komornik na prośbę dłużnika , który zobowiązuje się więcej płacić, odkłada do akt taki wniosek i sobie leży cichutko.

Jeśli to zrobić to bez pośredników, wtedy to ma sens. :)

ale czy muszę oddzielnie składać wniosek o wyjawienie majątku? czy nie wystarczy że we wniosku o podwyższenie alimentów który złoże w sądzie zażądam aby ojciec na rozprawie przedstawił zaświadczenie wykazujące ile pieniędzy otrzymał ze sprzedaży nieruchomości, oraz ewentualne zaświadczenie o tym ile zarabia pieniędzy z tytułu otworzonego kiosku. A czy wystarczy że powiem iż ma on jeszcze niesprzedaną DZIAłKE i podam numer ksiąg wieczystych tej nieruchomości , czy muszę jednak przedstawiać jakieś dokumenty potwierdzające to ? pozdrawiam

jeśli jesteśmy już przy temacie alimentów :) to chciałam się zapytać czy jeśli są zasądzone alimenty od mojej matki i przekazuje mi je ona przelewem na moje konto bankowe ( bez pośrednictwa komornika ) . lecz ostatnio dowiedziałam się od znajomej ,że matka już nie pracuje tam gdzie zawsze od około 2 tygodni i szuka sobie czegoś nowego. CZY MA ONA PRAWO PRZESTAć PłACIć MI ALIMENTY DLATEGO ZE NIE PRACUJE CHWILOWO ? czy nie powinna najpierw założyć sprawy sądowej, która zresztą słyszałam że jest obciążona kosztami??????? jeśli nie zapłaci mi w tym miesiącu gdzie powinnam sie udać , do jakiego komornika , w jakim mieście?????? Z czego będą oni od niej ściągać te pieniądze????? życzę miłego wieczoru

Wniosek o wyjawienie majątku powinien być złożony osobno, gdyż będzie rozpatrywany przez wydział cywilny sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dłużnika.
Matka nie ma prawa przestać płacić alimentów ze wględu na brak zatrudnienia.Jeżeli nie otrzymasz alimentów w terminie spróbuj ustalić co się dzieje (dłużnik też ma prawo zapomnieć przesłać, choć nie powinien tego czynić).Jeżeli po rozmowie nadal nie będzie pieniążków na koncie złóż wniosek do Komornika właściwego dla miejsca pobytu twojej matki.

czyli powinnam złożyć wniosek o wyjawienie majątku ojca jako dłużnika w sadzie w miejscu jego zamieszkania. czy muszę przedstawiać jakieś dokumenty ????? czy ten wniosek wypełnia się na miejscu , czy też sama powinnam go napisać???????? i czy aby zwolnić mnie z kosztów tej sprawy wystarczy że napisze podanie oraz przedstawię wyroki sądowe o alimentach potwierdzające ile mam dochodu /mies ?????? czy to będzie w formie rozprawy sądowej na której obie strony się stawią ?????? czy najpierw powinnam załatwić tą sprawę , a dopiero wtedy założyć sprawę o podwyższenie alimentów w sądzie gdzie alimenty zostały ustalone jakiś czas temu????? ile takie wyjawianie majątku zajmie czasu??????

a jeśli chodzi o matkę to szczerze powiedziawszy nie wiem gdzie ona mieszka w chwili obecnej, nawet jeśli mieszka nadal w Goleniowie to i tak nie znam dokładnego adresu zamieszkania . No i oprócz tego dzwoniła do mojej siostry i mówiła że chce się przenieść do Szczecina żeby tam znależć nową prace . Czy to jakiś problem jeśli nie uda mi się dowiedzieć gdzie ona przebywa????? Wiem że zadaje mnóstwo pytań ,ale chcę załatwić to raz na zawsze i wreszcie spać spokojnie nie martwiąc się o jutro i o to że nie uda mi się skończyć szkoły, więc proszę o jeszcze trochę cierpliwości :) pozdrawiam

Wniosek o wyjawienie majątku składa sie w sądzie właściwym miejscu zamieszkania dłużnika.Należy go napisać samodzielnie nie ma gotowego formularza, ale na necie może coś znajdziesz.Do wniosku należy załączyć odpisy protokołów zajęć wystawionych przez komornika.Zwolnienie z kosztów możesz napisać we wniosku ale musisz wypełnić ten załącznik http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/kos ... czenia.rtf
Co do alimentów od matki. Jeżeli nie będziesz znała jej adresu lub adres będzie nie aktualny mozesz złożyć wniosek u komornika o sprawdzenie w ZUS kto jest płatnikiem jej składki na ubez.społeczne, mówią inaczej gdzie pracuje.Tu niestety obowiązuje opłata około 50 złotych ale jeżeli byłaś zwolniona z toku sprawy w sądzie to u komornika też jesteś zwolniona z kosztów.

dziękuje bardzo Panie Wojciechu , pomógł mi Pan :) , jestem wdzięczna , ale teraz tak : byłam w Sądzie Rodzinnym w Szczecinie gdyż wiem że ojciec tam mieszka , no i tam powiedziano mi że wniosek o wyjawienie majątku powinnam złożyć w miejscu swojego zamieszkania tak samo jak wniosek o podwyższenie alimentów (i nieważne że pierwsza rozprawa toczyła się w innym mieście, że wystarczy napisać numer sprawy i załączyć protokół) .czy wystarczy kopia protokołu czy trzeba przedstawić oryginał????????( u komornika nie chciano mi wydać oryginału) , ten dokument o którym Pan pisał wcześniej , to chodzi o zaświadczenie ile komornik wypłacał mi pieniążków przez wszystkie miesiące i ile jest zaległej kwoty do wypłacenia???????(mam także takie pismo które potwierdza iż potrącenia dokonywane są z renty)oczywiście najpierw powinnam załatwić wyjawienie majątku, czy mogę od razu złożyć wniosek o podwyższenie alimentów , nie wiem ile zajmie to wyjawianie majątku??????

Powrót