Alimenty od byłego męża

• Autor wątku Autor wątku anna22.1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna22.1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witajcie dzisiaj mam taki problem a mianowicie czy należą mi się alimenty od mojego byłego męża mimo iż od rozwodu minęło 12 lat z wyłącznie jego winy był rozpad małżeństwa. Dzisiaj ja mam parę groszy na życie a jego sytuacja materialna jest bardzo dobra. Co mogę zrobić z góry dziękuję!

Wystapic o alimenty moze Pani. Sad oceni jakie posiada Pani potrzeby i mozliwosci. Nigdzie nie jest powiedziane ze alimenty to jakas forma odszkodowania, nigdzie tez nie jest napisane, ze musicie zyc na tym samym poziomie. Maz moze sie bronic, ze miala Pani 12 lat,aby poprawic swoja sytuacje. Sprawa nie bedzie ani latwa ani szybka, ale jakies szanse moze na symboliczne alimenty sa.

Tak rozwód był tylko i wyłącznie z winy mojego męża oprócz tego został pozbawiony praw do dzieci. Mój mąż ma emeryturę amerykańska na nasze pieniądzę to jakieś 2000zł teraz dojdzie mu jeszcze z Krusu świadczenie a moje dochody to 800 zł jego adwokat wysunął teze że córka moja, która ze mną mieszka weźmie po 500zł na dziecko a ma ich dwójkę zdaniem adwokata poprawi mi się byt. Proszę o jakąś podpowiedz czy uda mi się coś wywalczyć?

Czyli mieszka Pani z corka i dwojka dzieci corki. Zatem koszty mieszkania i oplat juz dzielimy na 4 osoby. Zatem zostaje Pani 600zl na zycie. Z jakiej przyczyny wynika tak niskie swiadczenie, choruje/chorowala Pani. Sam fakt dodatku na dzieci jest raczej smieszny i sad nie wezmie ich pod uwage. Sad ma ocenic raczej dlaczego Pani nie wyjechala tak jak maz, aby porawic swoja sytuacje. Czy dzieci alimentuja Pania i w jaki sposob.
Sad ocenia co jest teraz, a nie co maz moze miec. Zatem w tej chwili ma tylko 2 tys. Nic nie pisze Pani o jego potrzebach, stanie zdrowia czy wasze wspolne dzieci wspieraja finansowo ojca.

Jestem na zasiłku przedemerytalnym a córka ma swoje życie i swoje wydatki między innymi wnuk choruje na astmę a ja nie mogłam wyjechac za chlebem ponieważ miałam małe dzieci i stała prace. Mój były mąż a raczej fundusz płacił alimenty na dzieci. Mój były odkąd wrócił do kraju nawet nie próbował sie z własnymi dziećmi skontaktować a mało tego własną córkę wraz z jej dziećmi wyrzucił z domu po swoich rodzicach. Dług mojego byłego to jakieś 80 000 zł i teraz nie wiem co zrobić ponieważ komornik sćiąga od niego po jakieś 50 zł na dziecko( mieliśmy 3 dzieci) długu alimentacyjnego gdzie jego dochód to ponad 2000 zł mój były nie leczy sie i mieszka z siostrzeńcem. Co może komornik zrobić aby ściągnąć więcej długu?

Problem z komornikiem

Witam mam pytanie co d działań komornika. Komornik zajął cały dochód mojego ojca na spłatę długu alimentacyjnego z czego komornik przekazuje nam grosze i teraz mam pytanie kto ma pierwszeństwo do tych pieniędzy komornik czy my jako dzieci? Ile komornik powinien pobrać swojej należności z tych pieniędzy?

Powrót