Alimenty OD dzieci

• Autor wątku Autor wątku RRR-R
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RRR-R

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam - Sprawa jest następująca:
Kiedy miałem 13 lat odszedł od nas ojciec. Nie pomagał nam finansowo i nie utrzymywał z nami żadnego kontaktu, mimo że sąd ustanowił alimenty na mnie i siostrę. (Ojciec uciekł za granicę i nie można było ustalić jego miejsca pobytu).( do momentu kiedy był w domu też nie łożył na nasze utrzymanie).
Obecnie mam 28 lat i od 5 lat stałą pracę i obawiam się że ojciec może mnie pozwać o alimenty.Do tej pory nie miałem z nim żadnego kontaktu. Wiem że obecnie się ujawnił,gdyż chce od mamy rozwód bez orzekania o winie.

Pytania:

1)Czy ojciec ma w takiej sytuacji prawo pozwać mnie lub siostrę o alimenty i jeśli tak jakie szanse że sąd mu je przyzna?

2)Czy jest możliwość odzyskania zaległych alimentów na mnie i siostrę. (pomysł mojej matki) a jeśli tak czy nie będzie to miało skutków takich że jak ojciec nam odda zaległe alimenty to tym samym polepszy sobie drogę do żądania alimentów od nas?

3)Czy w trakcie rozwodu moja matka ma poruszyć tą sprawę niepłaconych alimentów, żeby nas jakoś zabezpieczyć przed tym żeby ojciec nas nie próbował podać o alimenty(chodzi mi tu o to żeby został jakiś ślad w dokumentacji że on nie płacił na nas czy coś w tym stylu).

Czekam na odpowiedź. Bardzo dziękuję.

1) Prawo ma, szanse mniejsze, skoro sam się nie przyczyniał.
2) Przedawniły się.
3) Nie, nie ma potrzeby, zresztą sąd rozwodowy się nie będzie tym zajmował. To, że nie płacił trzeba będzie w ewentualnym procesie o alimenty udowadniać.

Powrót