alimenty od komornika dla dziecka po adopcji

• Autor wątku Autor wątku michjola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michjola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam wszystkich na forum proszę o pomoc a mianowicie:komornik poinformował nas, że sąd cywilny zatwierdził plan podziału sumy uzyskanej z egzekucji nieruchomości na poczet niepłaconych od 20 lat alimentów na syna. Dziecko jest już pełnoletnie i uczy się nadal, jednak przed ukończeniem 18 lat nastąpiło pełne przysposobienie. Z tego co mi wiadomo ojciec"biologiczny" nie wystąpił o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Czy moj syn dostanie te pieniądze, czy przez to że został przysposobiony straci tą szanse.
dziękuję za odpowiedź.

Jeśli doszło do pełnego przysposobienia to stracił szanse na alimenty od biologicznego ojca. Między dzieckiem a osobą przysposabiającą powstało pokrewieństwo. A alimenty które były mu należne do czasu sprzed adopcji przedawniły się po 3 latach zgodnie z art 137 § 1.

dziękuję za odpowiedź, uściślę jednak, od przysposobienia nie minęły jeszcze 3 lata, rozumiem, że obecnie jest nowa rodzina, która loży na dziecko, a co z latami wcześniejszymi, bo komornik dopiero kilka tygodni temu dał znać, ze znalazł dłużnika i będzie licytował jego mieszkanie

A kiedy składałaś o egzekucję alimentów?

Może komornik zastosuje się do Art. 121. Bieg przedawnienia nie rozpoczyna się, a rozpoczęty ulega zawieszeniu:

1) co do roszczeń, które przysługują dzieciom przeciwko rodzicom - przez czas trwania władzy rodzicielskiej?

czyli 10 lat wstecz.

michjola napisał:
sąd cywilny zatwierdził plan podziału sumy uzyskanej z egzekucji nieruchomości

michjola napisał:
bo komornik dopiero kilka tygodni temu dał znać, ze znalazł dłużnika i będzie licytował jego mieszkanie

była ta licytacja czy dopiero ma być ?

witam jeszcze raz, dziękuję, że się odzywacie
1 z ojcem dziecka jestem po rozwodzie 18 lat
2. nigdy nie zapłacił ani złotówki na dziecko
3. sprawa u komornika od 1994r
4. do 2000r. płacił Fundusz Alimentacyjny, potem został zlikwidowany i nie mieliśmy nic, bo przekraczałam minimum
5. dłużnik nie pracuje legalnie, komornik nie może egzekwować
6 ponownie wyszłam za mąż
7. 2 lata temu przed 18 urodzinami mąż przysposobił syna ( pełne przysposobienie)
8. pół roku temu odzywa się komornik, że znalazł dłużnika i będzie licytował mieszkanie
10. dwa tygodnie temu, informacja z sądu, że zatwierdził plan podziału po egzekucji komorniczej

tak to w skrócie wygląda, i tak sobie myślę, to moje dziecko nigdy nic nie miało, ciągle nam brakowało przez tyle lat, a teraz jak mógłby mieć parę groszy swoich to co robić

Powrót