Alimenty od obojga rodziców

• Autor wątku Autor wątku Arek2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam od dłuższego czasu mieszkam z dziadkami za jakiś czas będę mieć 18 lat i chciałbym podać rodziców o alimenty. Tata płaci mamie alimenty na mnie ponieważ się rozstali pieniędzy nie widzę. Po 18 roku życia będę potrzebował pieniędzy na utrzymanie siebie czy samochodu itp. Czy mam takie prawo żeby podać oboje rodziców o alimenty? Rozmawiałem z tata i on bez problemu będzie płacił mi alimenty ale co z mama? Jak tak to jak to będzie wyglądało?

Mama wyrzuca ciebie z domu, czy coś? Z jakiego powodu chcesz się wyprowadzić? Samochód nie jest "uzasadnioną potrzebą" w przypadku 18 latka, tak więc zapomnij o alimentach z tego powodu. Chyba, że w jakikolwiek sposób wykażesz, że ten samochód jest ci niezbędny do życia. Musisz powiedzieć nieco więcej:
-Ile teraz otrzymujesz alimentów
-O jakiej wysokości alimenty od matki chcesz wnioskować
-Czy się uczysz?
-Gdzie chcesz mieszkać?

Mieszkam z dziadkami od 2 lat prawie ponieważ mama nje miała warunków bo mam troje rodzeństwa a w 4 osoby w jednym pokoju to ciężko było. I do tego dochodzi konflikt z ojczymem. Od mamy chce dostać 400 zł tak jak dostaje od taty dotychczas tylko mama sobie przywłaszcza owe pieniądze dla siebie. Nic z tych pieniędzy nie widzę pobiera 500+ do tego 400 zł alimentów ,mnie nie utrzymuje tylko dziadkowie. I chce zostać z dziadkami tyle ile mogę. Chce od mamy alimenty ponieważ z jakiej racji tata ma płacić alimenty a ona nie jestem jej synem dlatego powinna płacić. A wychodzi na to ciagle ze niedość ze nie daje nic to zabiera pieniądze na moje utrzymanie.

Nie odpowiedziałeś czy uczysz się i czy zamierzasz - do jakiego wieku? To o tyle ważne, że z chwilą uzyskania pełnoletniości i zaprzestaniem kształcenia sąd może zabrać Ci także alimenty od ojca.

Tak uczę się i mam zamiar się uczyć napewno skończę technikum i najprawdopodniej będę szedł na studia.

Powrót