Alimenty od ojca.

• Autor wątku Autor wątku bogplum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogplum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam taki problem.Jestem uczniem liceum,mój ojciec jest rozwiedziony(mieszka w Anglii) z moją mamą i płaci na mnie alimenty. Jesteśmy z mamą w ciężkiej sytuacji materialnej i wychodzi na to ,że będę musiał przepisać się na liceum zaoczne i pójść do pracy. I tu mój problem. Czy wtedy alimenty ,które zostały nałożone na ojca przez sąd przestają być mi wypłacane.Z góry dzięki za pomoc ;)

O ile ojciec nie będzie się domagał swoich praw to nie. Faktycznie jesteś pełnoletni i się usamodzielniłeś (podejmując pracę) .W takiej sytuacji twój ojciec powinien wystąpić do sądu o zaprzestanie obowiązku alimentacyjnego, gdyż własnie się usamodzielniłeś. Po rozpatrzeniu sprawy najprawdopodobniej sąd uchyli obowiązek alimentacyjny, ale może go podtrzymać, o ile z matką macie na prawdę trudną sytuację.

Szkoła ma jakiś obowiązek powiadomienia mojego ojca o tym ,że przeniosłem się na zaoczne ?

Szkoła nie, ale jeżeli ojciec jest dociekliwy to będzie sam poszukiwał takiej informacji. A jak się dowie powiedzmy za 2 lata to będzie mógł żądać zwrotu nadpłaconych nieprawnie alimentów, które będziesz mu musiał zwrócić.

Nawet jeżeli uczysz się, czy studiujesz zaocznie, ojciec i tak musi wypełniać swój obowiązek alimentacyjny , dlatego że nie masz wyuczonego zawodu.

monroe_20 napisał:
Nawet jeżeli uczysz się, czy studiujesz zaocznie, ojciec i tak musi wypełniać swój obowiązek alimentacyjny , dlatego że nie masz wyuczonego zawodu.

A jakas podstawa prawna tego stwierdzenia?

Ojciec musi zlozyc pozew o zniesienie alimentacji. Sad sam wezwie Pana do przedstawienia swojej sytuacji- zaswiadczenia ze szkoly, z pracy o wysokosci uzyskanego dochodu.
Ojciec moze dodatkowo wnioskowac o przedstawienie deklaracji podatkowych z ostatnich np 3 lat- jesli bedzie obawiac sie zatajania wysokosci dochodow.
Jesli sad stwierdzi, ze jest Pan samodzielny to obowiazek uchyli, a postawe Pana pochwali ( dalsza nauke w systemie zaocznym na swoj koszt).
Sad bada jeszcze jedna wazna rzecz - mozliwosci finansowe Pana matki. Ona juz nie wykonuje obowiazku alimentacji swoimi nakladami opiekunczymi- zatem sad przyjzy sie ile ona powinna zarabiac ( i czy to robi). Sad zbada rowniez jakie inne mozliwosci finansowe posiada Pan- np stypendia socjalne w szkole, zapomogi z MOPS itp.
Jesli uzna, ze powinien Pan dysponowac kwota np 1500zl, zakladajac, ze wykorzystuje Pan wszystkie swoje mozliwosci- a Pana potrzeby bytowe beda na poziomie np 1200zl to sad uchyli alimenty.

mógłby mi pan wskazać podstawę prawna? Nie podałam jej , bo nie znam. Ale miałam taką sytuację i sąd orzekł , że nie mam wyuczonego zawodu i nie mogę się sama usamodzielnić.

Ostatnia edycja:
Art 133 KRiO- sad moze uznac, ze faktycznie, nie moze sie Pani usamodzielnic. Sad sprawdza jakie mozliwosci pracy sa na rynku lokalnym dla osoby z np. wyksztalceniem podstawowym. Jesli ktos mieszka w malym miescie- to zapewne mozliwosci podjecia pracy z takim wyksztalceniem nie bedzie wcale. Inaczej moze byc w przypadku duzego miasta.

Ojciec i matka musza wypelniac obowiazek alimentacyjny- tutaj wchodze w gre juz tylko finanse. Jest jeszcze jeden wazny szczegol- sad bada sytuacje zobowiazanego ojca. Jesli uzna, ze jest majetny i ma duze mozliwosci zarobkowe to chocby z tego powodu utrzyma obowiazek alimentacji.
Zatem jak Pani widzi nie ma to zbyt wiele z tym w jakiej szkole uczy sie dziecko.

A czy istnieje przepis mowiacy o tym , ze obowiazek alimentacyjny musi byc do skonczenia 24 roku zycia dziecka? Jest to zwiazane wlasnie z edukacja, mniej wiecej w takim okresie sie konczy szkole wyzsza, czy tez po prostu taki wiek przyjeto?

Witam serdecznie i mam pytanie czy córka która urodziła dziecko i jest na urlopie wychowawczym , mieszka z nami czy musi mieć przyzanne sądownie alimenty od ojca dziecka żeby uzyskać zasiłek dla matki samotnie wychowującej dziecko.Ojciec dziecka dobrowolinie płaci do rąk matki alimenty w wysoksci 300 zł,czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

Czy ustalone jest ojcostwo?Jezeli tak,corka nie jest matka samotna.

monroe_20 napisał:
A czy istnieje przepis mowiacy o tym , ze obowiazek alimentacyjny musi byc do skonczenia 24 roku zycia dziecka? Jest to zwiazane wlasnie z edukacja, mniej wiecej w takim okresie sie konczy szkole wyzsza, czy tez po prostu taki wiek przyjeto?

Prawo nie przewiduje granicy wiekowej.
Przepis jednak mowi, ze zobowiazany do placenia moze sie ubiegac o zniesienie obowiazku alimentacji na pelnoletnie dziecko. Zatem starac sie o wygaszenie obowiazku wobec dziecka ze wzgledu na wlasna sytuacje mozna juz w 18 urodziny dziecka- bez wzgledu czy dzicko sie uczy czy nie.
Sad zawsze ustala czy dziecko moze sie samodzielnie utrzymac- jesli uczy sie, a jego wiek znacznie przekracza zwyczajowo przyjety wiek dla osoby uczacej sie, to nawet studia dzienne nie pomoga w utrzymaniu obowiazku.

Witam. Mógłby mi ktoś wyjaśnić pewną kwestie, a mianowicie.. Mój ojczym ma dwoje dzieci. Jedno z nich , córka kończy teraz 25 lat. Studiuję socjologię niestacjonarne ( magisterskie). Wystosowaliśmy do sądu pismo o wygaśnięcie stosunku alimentacyjnego . W odpowiedzi otrzymaliśmy uzasadnienie , że alimenty powinny być dalej płacone gdyż: nie jest samodzielna życiowo, co oznacza , że nie pracuje. To jest nie prawda, gdyż pracuje ona za granicą w Wielkiej Brytanii , lecz niestety nie jesteśmy w stanie tego udowodnić , gdyż prawdopodobnie pracuję tam nielegalnie. W takim przypadku co możemy zrobić? Wychodzi na to ,że może całe życie się uczyć, nie pracować i pobierać alimenty? Proszę o pomoc pilnie!

Kiedy corka ma zaplanowany koniec studiow- mozna zlozyc ponownie pozew ( niestety znow nalezy za to zaplacic). Przypuszczam, ze zakonczenie bedzie przewidziane na czerwiec lub wrzesien przyszlego roku.
Jesli macie pewnosc, ze mieszka poza krajem- to np zlozyc wniosek o wymeldowanie administracyjne z podawanego adresu. To bedzie dobry dowod, ze ona klamie- jesli w sadzie bedzie twierdzic, ze dalej jest w Polsce. Mozna zlozyc wniosek o przesluchanie swiadkow- moze to byc ktos z waszej rodziny- jesli wiecie, ze dziewcze wyjechalo. Bedzie ciezko, ale warto probowac. Na okres postepowania mozna zlozyc wniosek o zabezpieczenie w postaci zawieszenia alimentacji. Podac, ze w UK zarabia nie mniej niz najnizsza krajowa obowiazujaca w UK- 4952 zl. Poniewaz zapewne juz teraz posiada jakies wyksztalcenie ( np licencjackie) udowodnic wnioskujac o przedstaiwnie ofert pracy z lokalnego UP dla kobiety z jej wyksztalceniem.
Jesli nie minal czas na zlozenie apelcji to powinniscie zlozyc apelacje.

tzn ona tam nie mieszka , bo studiuje w Polsce. Zameldowanie ma tutaj. Ale zjezdza tam do pracy. Wykazala potwierdzenia transakcji za szkole. :\

Mozna wnosic o przedstawienie zaswiadczenia o ilosci opuszczonych zajec na uczelni. Jesli uczy sie zaocznie to byc moze co weekend ma zajecia na uczelni- przedewszystkim powinien Pan wykazac, ile ona moze juz teraz zarobic racujac w tygodniu. Powinien Pan tez podnosic, ze ma drugie dziecko na utrzymaniu, co sprawia, ze jest Pan w trudnej sytuacji finansowej.
Jesli ona wyjezdza do pracy, to nie jedzie przeciez na dwa dni..
Jesli pracuje poza granicami podejsc do US i zglosic, ze pracuje w UK, aby wezwali ja do ujawnienia dochodu. Wszak zglosic powinna uzyskanie dochodu- moze ono byc zwolnione z podatku, ale w dalszym ciagu podlega zgloszeniu.

Powrót