Alimenty od ojca

• Autor wątku Autor wątku toman1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toman1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam taka sprawe hmm od czego zaczac wiec tak
Pracuje juz od 4 lat ostatnio nagle dostalem list od komornika a w nim prosba od ojca o umozenie mu alimentow ktorych juz nie dostaje od 4 lat ? Pozniej dostalem nastepny list o umorzenie postepowania egzekucyjnego wobec mojego ojca Ok podpisalismy z matka mowie nie chce mi sie po sadach wluczyc za jakies zalegle alimenty ktore on teraz mialby placic bo dodam a to wazne, ze nie placil dostawalismy alimenty z opieki nie od niego i dopiero teraz chyba komornik sie wzial za niego.
Dzis dostaje list a w nim :
1) na podstawie art 825 okt kpc 1 wszczete przeciwko dluznikowi postepowanie egzekucyjne umorzyc w calosci na rzecz ( i tu moje imie i nazwisko)
2) utrzymac w mocy egzekucje odsnie uregulowania zaleglosci wobec Urzedu Miasta Radlin z tyt zaliczki alimentacyjen 5890zl oraz na rzecz ZUS Olsztyn Fundusz alimentacyjny w likwidacji na kwote 20,931zl
I tutaj nie rozumiem czyli ze co mu alimenty umorzono i ja to bede musial splacic czy po prostu on to bedzie musial im zaplacic ?
Prosze o pomoc

Mniej więcej.
Ma bez kosztów jeszcze 26 tyś do zapłaty na rzecz skarbu państwa.

Najczęściej nie to, że komornik się zabrał ale dłużnik albo zapragnął pracować normalnie - co też wątpliwe, a częściej przyznano jakieś świadczenie które bez względu na jego wysokość podlega zajęciu w 60%

Możesz iść do kancelarii i się dowiedzieć.

Dziekuje za odpowiedz.
Jestes pewien ze Ja nic nie bede musial placic ? Matka mnie straszy ze Ja jego dlugi moge placic choc go w zyciu na oczy nie widzialem.

Ty nic,ale On musi oddac to,ci Tobie panstwo wyplacalo przez laty.

Ojciec i Pan musicie podpisac notarialna ugode o zniesienie obowiazku alimentacji. Jesli tego nie zrobi Pan, to ojciec powinien wytoczyc powodztwo przed sadem o zniesienie obowiazku. Moze w takim pozwie wnosic o wygaszenie obowiazku z data wsteczna i to nie tylko te 4 lata. Sad ocenia, kiedy mogl sie Pan usamodzielnic, co nie koniecznie pokrywa sie z tym kiedy zaczal Pan prace.
Oczywiscie jesli ojciec ma zaleglosci wobec FA to bedzie musial je splacic do daty wyznaczajacej uchylenie obowiazku.

Witam.

Mam pytanie.
Jak mogę wyegzekwować zaległe alimanty za poszczególne miesiące?
Sprawa jest u komornika, ale ojciec jest nie wypłacalny, pracuje na czarno i nie posiada swojego konta bankowego.
Ojciec dziecka w roku 2014 wysłał pieniązki tylko 2 razy ( sierpień i listopad), od roku 2015 od października płaci regularnie.
Co mogę zrobić aby otrzymać zaległe pieniążki na córkę?
Komornik mnie zbywa , tłumaczać ze nie ma jak z ojca ściągnąć zaległości....

Powrót