Alimenty odzyskanie ważne

• Autor wątku Autor wątku experimental
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

experimental

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam następujące pytanie. W roku 2014 skończyłam szkołę, ojciec zalega alimentów od roku 2012. Wcześniej mama nie występowała do komornika o egzekucję ponieważ do 2011 roku ojciec płacił. Czy jestem w stanie odzyskać alimenty za okres 2012,2013,2014 składając wniosek w listopadzie bieżącego roku mogę wnioskować o odzyskanie całości za te trzy lata? Kiedy można wykorzystać art 121 kodeksu cywilnego?

art. 137 1 k.r.o., alimenty to świadczenie powtarzające się, ale zarzut przedawnienia trzeba podnieść.

Rozumiem, a w momencie kiedy podniesie?
Dużo osób wypowiada się, że można wnioskować o wcześniejsze alimenty też i piszą o art 121.

KODEKS CYWILNY
TYTUŁ VI PRZEDAWNIENIE ROSZCZEŃ
Art. 121. kc
Art. 121. Bieg przedawnienia nie rozpoczyna się, a rozpoczęty ulega zawieszeniu:

1) co do roszczeń, które przysługują dzieciom przeciwko rodzicom - przez czas trwania władzy rodzicielskiej;

2) co do roszczeń, które przysługują osobom nie mającym pełnej zdolności do czynności prawnych przeciwko osobom sprawującym opiekę lub kuratelę - przez czas sprawowania przez te osoby opieki lub kurateli;

3) co do roszczeń, które przysługują jednemu z małżonków przeciwko drugiemu - przez czas trwania małżeństwa;

4) co do wszelkich roszczeń, gdy z powodu siły wyższej uprawniony nie może ich dochodzić przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw danego rodzaju - przez czas trwania przeszkody.

Ostatnia edycja:
Mam 21 lat. W sierpniu 2014 skończyłam szkołę ponieważ miałam poprawkę.

Powrót