Alimenty opłata komornicza 3% czy 10% przy wpłatach dobrowolnych na konto komornika

• Autor wątku Autor wątku malik64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malik64

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam,
Regularnie i w terminie wpłacam komornikowi należne alimenty.
Komornik równolegle prowadzi egzekucję i ściąga krotność należnych alimentów z kilku moich rachunków i z wynagrodzenia. Potem zwraca nadpłaty. Nie akceptuje wpłat własnych. Od wyegzekwowanych kwot pobiera 10% opłaty komorniczej, chociaż zgodnie z art 27 ust. 2 kk: Jeżeli dłużnik, w terminie miesiąca od dnia doręczenia mu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, wpłaci do rąk komornika lub na jego rachunek bankowy całość lub część egzekwowanego świadczenia, komornik ściąga od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 3% wartości wyegzekwowanego w ten sposób świadczenia. Złożyłem zażalenie do Sądu. Sąd zażalenie odrzucił twierdząc, że skoro komornik prowadzi egzekucję, to może pobierać 10%. Co zrobić, żeby komornik akceptował wpłaty własne i pobierał 3% a nie 10% opłaty stosunkowej. Nadmienię, że wnioski o wpłaty własne składałem do komornika, komornik odrzucił. Dzięki za porady.

3 procent i tak byłoby naliczane tylko w terminie miesiąca od odebrania zawiadomienia o wszczęciu. Po tym terminie normalnie 10 procent, niezależnie od tego czy wpłacisz sam czy zejdzie z wynagrodzenia/rachunku. Oczywiste jest, że komornik woli mieć pewność że pieniądze wpłyną (bo wypłaca je pracodawca), niż liczyć na pamięć (bądź chęci) dłużnika.

Dzięki za odp. Wpłaty były dokonane 1-szy raz w terminie miesiąca od odebrania zawiadomienia i dalej zawsze w terminie wyznaczonym przez postanowienie Sądu, tj. do 10-go dnia miesiąca na konto komornika. Czy to oznacza że komornik nie musi stosować się do art 27 ust. 2 kk? Jeśli tak, to przecież zawsze ściągnie z wynagrodzenie i kont, bo ma 10% zamiast 3%. Ponawiam pytanie co konkretnie można zrobić żeby komornik stosował 3% a nie 10% przy wpłatach własnych? Przecież ten przepis jest właśnie dla tych dłużników którzy sami i dobrowolnie spłacają zadłużenie. Sądziłem, że komornik ma obowiązek stosować się do tego.

I jest to jednorazowa "promocja" - kolejne wpłaty, dokonane po upływie miesiąca od doręczenia wszczęcia, normalnie mają doliczana opłatę 10 procent, niezależnie od sposobu egzekucji. Również w alimentach.

Nie zmusisz komornika do niestosowania przepisów ustawy - w szczególności że od 2019 opłata stanowi przychód Skarbu Państwa, a nie komornika - komornik pobiera jedynie prowizję od tej kwoty.

A więc po długim czasie informuję, że zaskarżyłem postanowienie do II instancji.
Sąd nakazał komornikowi pobieranie 3% zamiast 10% opłaty komorniczej i taką opłatę pobiera komornik przy wpłatach własnych bezpośrednio na konto komornika.
Natomiast Sąd nie wydał postanowienia nakazującego komornikowi zwrotu pobranych opłat ponad należne 3% - sprawa w toku. Nie jest to więc takie oczywiste.

Powrót