Alimenty po ukonczeniu szkoly

• Autor wątku Autor wątku Bary353
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bary353

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Mam 19 lat i w tym roku kończę technikum. Zamierzam od lipca iść do pracy, natomiast mam pytanie, jeśli koniec roku szkolnego mam 26 kwietnia, matury są przez cały maj, a egzamin zawodowy mam 18 czerwca, to czy alimenty bede mógł otrzyma jeszcze w czerwcu?

Alimenty naleza sie tak dlugo, az nie zniesie ich sad, na wniosek osoby placacej.
Pan powinien poinformowac ojca, ze od 1 lipca rozpoczyna prace- zrobic to listownie, za poswiadczeniem odbioru. Od lipca nalezy zaczac pieniadze, albo odsylac ojcu z adnotacja zwrot alimentacji za okres x, lub odkladac je. Ojciec bowiem powinien wnioskowac o zniesienie obowiazku z data ukonczenia szkoly ( czyli zdania egzaminu zawodowego- bo od tego momentu mozna uznac Pana za osobe samodzilena).

Dlaczego odrazu sądzisz, że to ojciec płaci alimenty, a nie matka? ;) Akurat w moim przypadku jest to matka, ale mniejsza o to. Dzieki za informacje, teraz wiem na czym stoje;)

Fakt przepraszam- matki tez czasem placa :)
Jedno jest pewne alimenty nalezec sie beda minimum do konca czerwca, lub do dnia zdania egzaminu zawodowego.

ok, dziekuję Ci bardzo za pomoc teraz juz mniej wiecej wiem o co chodzi;)

Powrót