Alimenty- Postępowanie komornicze w PL a wniosek w UK

• Autor wątku Autor wątku sylwiasylwiasylwia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwiasylwiasylwia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Od 3 lat toczy się postępowanie komornicze w Polsce przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu. Obecnie dług wynosi ok 25 000 zł. Od roku pobieram świadczenia z funduszu ale wcześniej że względu na wyższe dochody nie byłam uprawniona i dłużnik jest mi winien ok 18 tys zł resztę do NFAL u. Postępowanie komornicze w Polsce okazało się bezskuteczne ponieważ kiedy dłużnik tutaj mieszkał pracował na czarno ukrywał dochód a wszystkie ruchomości i nieruchomości były w dokumentach własnością innej osoby. Podjęte zostały kroki w ostatnim czasie udało się ustalić darowiznę dla dłużnika w postaci 1/2 nieruchomości komornik jest w trakcie załatwiania papierologii ale zostałam z góry uprzedzona, że sprzedanie połowy domu graniczy z cudem. Od kilku miesięcy ojciec dziecka mieszka i pracuje w UK
Znam miejsce pracy i numer NIN. Na forum znalazłam informacje o zgłoszeniu do sądu okręgowego wniosku o skierowanie do komornika w UK. Ale że względu na to, że podjęte zostały w ostatnim czasie kroki przez komornika moje pytanie brzmi:
Czy przejęcie postępowania przez komornika w UK jest równoznaczne z zamknięciem postępowania prowadzonego w Polsce? Z czym to się wiąże? Co z kosztami?

Powrót