Alimenty - przedłożenie tytułu wykonawczego

• Autor wątku Autor wątku dulazquez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dulazquez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem na forum nowa, więc przepraszam za ewentualne błędy.

W zeszły piątek dostałam pismo z kancelarii komorniczej i nie mam pojęcia o co chodzi, czy mogłabym prosić o pomoc?
Cytuję:
"(...) Asesor Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w (...) na mocy art.797 oraz art.130 § 1 kpc w zw. z art.13 § 2 kpc wzywa wierzycielkę (...) do przedłożenia tytułu wykonawczego na podstawie którego żąda prowadzenia egzekucji alimentów na swoją rzecz, a to w terminie 7-miu dni od daty otrzymania niniejszego wezwania pod rygorem umorzenia postępowania".

Informacyjnie dodam, że dwa miesiące temu odbyła się sprawa w sądzie odnośnie obniżenia alimentów z wniosku mojego ojca i ja tę sprawę wygrałam, więc nie wiem dlaczego to pismo przychodzi teraz, nie wiem co mam na to odpisać.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Musi Pani przesłać do komornika tytuł wykonawczy, czyli postanowienie Sądu odnośnie nałożenia alimentów. Komornik zawsze wymaga oryginału postępowania w kwestii roszczeń alimentacyjnych.

Dziękuję za odpowiedź.
Czy do tego postanowienia powinnam dołączyć jakąś adnotację, pismo? Czy wystarczy sam dokument?

Proszę napisać krótką informację, iż w związku z otrzymanym pismem od komornika przekazuje Pani oryginał postanowienia z adnotacją o klauzuli wykonalności w sprawie o ustalenie alimentów. Na podstawie powyższego wnosi Pani o wszczęcie egzekucji komorniczej:) Najlepiej, jak wysyłasz pocztą wyślij priorytetem za zwrotnym potwierdzeniem, abyś miała dowód, że rzeczywiście pismo zostało wysłane:)
Pozdrawiam

Jeszcze raz naprawdę serdecznie dziękuję za pomoc, sama bym sobie z tym nie poradziła, szczególnie kiedy dopiero od niedawna jestem pełnoletnia i muszę sobie sama radzić z takimi rzeczami :) Pozdrawiam!

Powrót