Alimenty przez komornika

• Autor wątku Autor wątku fikcyjnaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fikcyjnaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
mam zasądzone alimenty od ojca w wysokości 350zł płatne do 15stego każdego miesiąca, ściągane są przez komornika z jego zakładu pracy. Wszystko było bez problemu do grudnia, wtedy dostałam 320zł, nie zrobiłam z tym nic, w tym miesiącu dostałam natomiast jedynie 112zł. Zadzwoniłam do komornika aby dowiedzieć się dlaczego tak się stało i uzyskałam jedynie odpowiedź, że ojciec ma jeszcze inne świadczenia alimentacyjne do zapłaty i że komornik nie może ściągnąć z jego wynagrodzenia więcej niż 60%. Czy jeśli kwota 350zł jest zasądzona wyrokiem prawomocnym to może mieć miejsce taka sytuacja? Co powinnam zrobić aby dostać całość zasądzonych alimentów? I jeszcze jedno, mianowicie: co mogę zrobić aby odzyskać dług alimentacyjny jaki ojciec ma wobec mnie oraz mojej mamy? Czy w ogóle jest to możliwe?

A jaki komornik wyda w takim przypadku zaświadczenie o niemożliwości egzekucji?

Ten temat już był przerabiany?? Tylko cała kwota alimentacyjna ściągalna jest podstawą do nie wydania takiego zaświadczenia. Pozdrawiam

fikcyjnaa napisał:
I jeszcze jedno, mianowicie: co mogę zrobić aby odzyskać dług alimentacyjny jaki ojciec ma wobec mnie oraz mojej mamy? Czy w ogóle jest to możliwe?
A czy ojciec posiada jeszcze jakiś majątek poza wynagrodzeniem? Podlegające zajęciu ruchomości, nieruchomości?

lokata napisał:
A czy ojciec posiada jeszcze jakiś majątek poza wynagrodzeniem? Podlegające zajęciu ruchomości, nieruchomości?

Z tego co się orientuję ma dom i samochód. Czy to w jakiś sposób może mi pomóc w sprawie jego długów?

Powrót