Alimenty , ugoda

• Autor wątku Autor wątku Milunia28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Milunia28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam mam taka sprawe , bylam z chopakiem zaszlam w ciaze on mnie zostawil ale po narodzinach odwiedza dziecko . Ostatnio poruszylismy sprawe alimentow w formie ugody , moje pytanie polega na tym iz chcialabym sie dowiedziec jak to bedzie wygladac ? Co musimy zrobic abym otrzymala od niego pieniadze, slyszalam ze mozna to zrobic u notariusza ale czy wtedy te alimenty beda wazne np w MOPS ? Prosze o pomoc

Sąd.
Załóż sprawę o alimenty. Jak alimenty będą nakazane do zapłaty przez sąd to w razie niepłacenia masz prawo do komornika, zasiłku z gminy itd. Nie idź na ugodę zwłaszcza słowną z osobą która Cię zostawia jak jesteś w ciąży.
jak nie masz pieniędzy to sprawę o alimenty będziesz miała bezpłatnie

komputer24 napisał:
Sąd.
Załóż sprawę o alimenty. Jak alimenty będą nakazane do zapłaty przez sąd to w razie niepłacenia masz prawo do komornika, zasiłku z gminy itd. Nie idź na ugodę zwłaszcza słowną z osobą która Cię zostawia jak jesteś w ciąży.
jak nie masz pieniędzy to sprawę o alimenty będziesz miała bezpłatnie

Ale wlasnie chodzi o to ze nie moge isc normalnie do sadu bo moga mi przyznac smieszną kwote na dziecko albo stwierdzic ze moge je sama utrzymac z moich zasilkow gdyz mieszkam z rodzicami i nie ponosze kosztow oplat i wyrzywienia.A ojciec dziecka jest za tym zeby napisac ugode. I mowa tu o ugode sadowa tylko ppytanie moje brzmi co potrzeba i jak taka sprawa przebiega.

Ostatnia edycja:
Sąd nie powie Ci że możesz sama utrzymywać dziecka bo ojciec dziecka ma obowiązek na nie łożyć.
Proponuję sąd bo jeśli napiszesz sobie ugodę a on znowu ucieknie to zostaniesz z niczym. A jeśli ucieknie a będzie wyrok sądu to po 2ch niezapłaconych miesiącach możesz iść do komornika a później nawet jak on nie będzie płacił to dostaniesz pieniądze z gminy.

komputer24 napisał:
Sąd nie powie Ci że możesz sama utrzymywać dziecka bo ojciec dziecka ma obowiązek na nie łożyć.
Proponuję sąd bo jeśli napiszesz sobie ugodę a on znowu ucieknie to zostaniesz z niczym. A jeśli ucieknie a będzie wyrok sądu to po 2ch niezapłaconych miesiącach możesz iść do komornika a później nawet jak on nie będzie płacił to dostaniesz pieniądze z gminy.

Czytalam ze mozna napisac taki wniosek , ugode i poprostu na rozprawie sad "przyklepie" to i bedzie to wazne i dla np Mops i innych urzedow a on bedzie musial placic a jesli nie to mozna z tym isc do komornika

Nie.

Jeśli ktoś dowiaduje się o tym że jesteś w ciąży i ucieka a później wraca to być może się zmienił i wrócił, a być może tylko wrócił .

Proponuję Ci rozwiązanie które zabezpieczy Ciebie na wszelki wypadek w przyszłości. Dlatego idź da sądu i oczywiście załatw to ugodowo, czyli napisz kwotę. Jeśli ten ktos i tak się zgadza na tą kwotę to zgodzi się również w sądzie.

i to Cię zabezpieczy na przyszłość.

komputer24 napisał:
Nie.

Jeśli ktoś dowiaduje się o tym że jesteś w ciąży i ucieka a później wraca to być może się zmienił i wrócił, a być może tylko wrócił .

Proponuję Ci rozwiązanie które zabezpieczy Ciebie na wszelki wypadek w przyszłości. Dlatego idź da sądu i oczywiście załatw to ugodowo, czyli napisz kwotę. Jeśli ten ktos i tak się zgadza na tą kwotę to zgodzi się również w sądzie.

i to Cię zabezpieczy na przyszłość.

A czy jest taka rozprawa ze np. Idziemy z napisana ugoda i oni to tam uwzgledniaj , i nadaja temu mpc prawna ?

Powrót