Alimenty ustalone przez Sąd Niemiecki

• Autor wątku Autor wątku marekw1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekw1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Chciałbym zasięgnąć informacji dotyczącej przyznawania i orzekania alimentów w Niemczech.

Partnerka mojego brata ma z nim dziecko w wieku 4 lat. Wyjechała do Niemiec poślubiła Polaka zameldowanego na stałe i została w Niemczech. Złożyła pozew o alimenty w sądzie niemieckim. Przyszła decyzja sądu , że ma płacić 225 euro na m-c, włącznie z uregulowaniem wstecznym od roku 2011 + koszty sądowe w wys. 2700 euro.

Według dokumentu ma 14 dni aby się odwołać. Brat mieszka w Polsce w chwili obecnej jest bezrobotny i mieszka z rodzicami.

Co można w takiej sytuacji zrobić ??

Czy można wnosić o zmniejszenie alimentów ?
Gdzie wnieść o obniżenie ?
Czy musi to być sąd niemiecki, który wydał orzeczenie ?
Czy można przenieść sprawę do sądu polskiego ?
Czy trzeba powołać pełnomocnika do reprezentowania przed tamtejszym sądem i przez niego składać sprzeciw ?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Dobry adwokat i odwołanie od wyroku

Sprawy alimentacyjne-sprzeciwu nie ma.
Dziecko mieszka w Niemczech-tutaj je,ubiera sie i chodzi do przedszkola,wiec reprezentuje te dziecko sad niemiecki-sad Polski automatycznie matke by odrzucil do Niemiec.
Liczy sie gdzie mieszka dziecko-jakby mieszkalo w Afryce-sprawa bylyby tam.
225 E to najnizsza kwota Düsseldorfer Tabelle,ktora sad sie sugeruje.W Polsce liczy sie czy matka pracuje czy ojciec pracuje itp.tutaj ojciec ma placic na dziecko,a matka moze zarabiac 5 tys.e -nikogo to nie interesuje-matka wychowuje sprzata itp.
To link do tabeli alimentacyjnej w niemczech-kwoty alimentow tutaj opieraja sie tylko o ta tabele.Prosze pamietac ze od kazdej sumy nalezy odjac 92 e.bo to polowa kindergeld,ktora sie nalezy ojcu.Druga polowa kg jest matki np.
dziecko ma od 0 do 5 lat =317 alimentow,wiec ojciec placi 225 euro.(317-92)
http://www.treffpunkteltern.de/familienrecht/Unterhaltstabellen/duesseldorfer-tabelle.php

"...Czy trzeba powołać pełnomocnika do reprezentowania przed tamtejszym sądem i przez niego składać sprzeciw ?.."
Jaki sprzeciw?To nieprawdopodobne wznosic sprzeciw w takiej sprawie-to nie sprawa cywilna,karna tyko rodzinna.
Ale jesli ojciec nie ma pieniedzy bedzie po pewnym czasie obciazone panstwo polskie-poniewaz panstwo niemieckie powiadomi Urzad Skarbowy-komornika,fundusz alimentacyjny.A uregulowanie za rok poprzedni mozna regulowac np.po 10 euro miesiecznie-dlugi takie mozna splacac dlugo-najwazniejsze jednak aby placic regularnie za ten czas.
Teraz istnieje tez sciaganie dlugow z cudzoziemcow przez taki urzad AWO-wspolpracuja tez z Polskimi sadami itp.Te sprawy tutaj mamy na porzadku dziennym poniewaz teraz mamy wieksze mozliwosci od 2 lat na sciaganie pewnych naleznych sie dlugow przez ojcow ktorzy mieszkaja poza granicami BRD.

"...włącznie z uregulowaniem wstecznym od roku 2011 + koszty sądowe w wys. 2700 euro.."-ojciec nie pracuje(kwota 2700 jest wysoka poniewaz sprawy rodzinne tu sa najdrozsze i placi ja przegrany),Tego troche nie rozumiem ze ten czas zalegly ma ojciec placic poniewaz: on powinien przed sprawa dostac pismo i podpisac ze wstawi sie na czas 2-4 tyg. od dostarczenia listu na jego adres.jesli dostanie list ,podpisze i nie wstawi sie do Jugendamtu jest wtedy sprawa.Ale za czas zalegly ????
Mozliwe ze to by umozyli ale tylko tak jak wspomnialam -w sadzie niemieckim.
Pozdrawiam

Jeśli jest w trudnej sytuacji finansowej i nie jest w stanie opłacać tak wysokich alimentów, to musi złożyć oświadczenie o stanie majątkowym.

Egzekwoać i tak nie ma z czego. Jego obiwiązki przejmie urząd niemiecki, a potem będzie próbował te pieniądze wyegzekwować.

Pozdrawiam
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja jestem w takiej sytuacji ze staram sie o alimenty w De od ojca corki ktory mieszka w Polsce. Sprawa jest w sadzie niemieckim, ale dluzy sie od paru miesiecy bo tatus nie odpowiada na zadne listy od mojego adwokata niemieckiego jak i od sadu w DE. Jesli sad przyzna mi alimenty w wysokosci 200 euro, a ojciec mieszkajacy w polsce u mamusi nie ma zadnych dochodow od roku owszem pracuje na czarno ale nie ma tego dochodu na pismie, matka jego ma przedszkole to czy ominie jego obowiazek placenie alimentow. Corka ma 7 lat, a ojciec jej przez pierwsze 5 lat jej zycia pracowal w Danii, ja wyjechalam do DE to on wrocil do PL.

myslę ,ze nieważne w tej chwili gdzie pracował , bo mógł 10lat temu byc w Rosji. Uważam ,ze powinnaś zrobic jeszcze pismo i złozyc do sądu Niemieckiego (ak juz tam są twoje dokumenty), o spłate alimentów zaległych z odsetkami (ja zrobiłam ale są na razie w Polsce u komornika, czekam aż sie termin skonczy, bo nic nie robi), i to za wczasu. ja mieszkam w Niemczech i zamieżam składac dokumenty w Niemieckim Sadzie bo nie wiedziałam a w urzędach w Niemczech mówili ,ze tam gdzie wyrok o alimenty tam dalsze sprawy o alimenty.A jeżeli maz nie pracuje tz. że uchyla się od alimentów a na wszystko są paragrafy , a w Niemczech na pewno gorsze jak u nas. Warto poszukac i poczytac , są w gogle z tłumaczeniem polskim. Dziecko w Niemczech jest stawiane na pierwszym miejscu nawet przed matka i nowa żoną ojca.

Witam! Mamy z mezem podobny problem. A mianowicie. Prawie dwa lata temu moj maz spotykal sie krotki czas ze swoja byla partnerka. Po paru miesiacach okazalo sie ze jest w ciazy. Dziecko urodzilo sie po nowym roku w maju. Potencjalnych tatusiow bylo trzech. Pierwszy "tatus" zrobil testy okazalo sie, ze nie jest ojcem. Ja w tym czasie poznapam swojego aktualnego meza. Zaczelismy sie spotykac, przedstawil mi sytuacje ze jest taka opcja ze moze byc ojcem. No ale nie wazne. Pierwszy potencjalny tatus zrobil testy, wyszly negatywne. Wiec matka tego dziecka przyszla do nas poinformowac nas ze to moj maz jest ojcem. Oczywiscie, musial tez na wlasny kpszt robic testy bo jesli by sie okazalo ze nie on, to w gre wchodzil takze sasiad. Pogmatwana historia. Do czego daze. No nieststyokazlo sie, ze to.jego corka. Mial spotkanie w jugendamt oni mu powiedzieli ze ma placic alimenty w wysokosci 250 euro. Ja zaakceptowalam ta sytuacje, w tym roku wzielismy slub a takze i nam urodzilo sie dzieciatko. Nasz maly ma dwa miesiace. Czy jest jakas mozliwosc zeby zmniejszyc alimenty? Na razie pracuje tylko maz. Prace ma do.konca roku bo.w niemczech jest na pracy sezonowej a pozniej bedzie musial na trzy miesiace isc na kuroniowke. Teraz jest nam ciezko, poniewaz maz zarabia 1500 euro, odchodzi na alimenty i mieszkanie 400 euro plus wydatki takie jak telefon internet itp. Ja do tej pory nie dostaje entalgeld ani kindergeld. Wciaz czekamy na jakies decyzje. Takze nie jest lekko.

A czy jest jakis sposob zeby ona musiala oddac pieniadze za te testy o ojcostwo? Skoro nie wiedziala.kto jest ojcem i kazdego z nich naciagnela na 300 euro bo nie wiedziala z kim sypia to wydaje mi sie, ze powinno to byc w jej zakresie zeby dowiedziec sie kto jest ojcem i ona powinna poniesc koszty za to. Nie wiem jak to wyglada w Niemczech...

Witam ,mamtaki problem otoz od dwoch lat jestem bez stalej pracy i bez dachu nad glowa mam przysadzane alimenty ktorych nie jestem w stanie zaplacic co mam w tej sytuacji robic byla zona aby podnosi alimenty a ja coraz bardziej robie sie zadluzony:(a byla aby sie cieszy nie dosc tego ze ogranicza mi kontakt z dzieckiem wyprowadzajac sie to jeszcze dziwne zeczy jej wmawia prosze o pomoc

Powrót