Alimenty w formie udostępnienia lokalu

• Autor wątku Autor wątku marioooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marioooo

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Jestem kilka lat po rozwodzie. Mamy ustaloną opiekę nad dzieckiem i alimenty. Dogadujemy się dość dobrze, opiekę realizujemy wg potrzeby a nie sztywnych ustaleń sądu.

Umówiłem się z EX, że nie będę płacił jej alimentów, w zamian za to będzie mieszkała w mieszkaniu, które jest moją własnością. Ma je do dyspozycji do momentu, kiedy będzie mogła wrócić do mieszkania, którego jest właścicielką. Pokrywa jedynie czynsz i opłaty. Dodatkowo co miesiąc przelewam środki, na wycieczki, zajęcia dodatkowe, ciuchy, oczywiście pokrywam wszystkie koszty gdy córka jest ze mną (wyjazdy, kino, atrakcje, posiłki... etc.).

Chciałbym uniknąć sytuacji, w której np. za kilka lat EX pozwie mnie o niepłacenie alimentów (pomimo, że za wynajem mieszkania, w którym mieszka, byłby 2x droższy niż zasądzona kwota).

Będę wdzięczny za porady jak to wyprostować, bądź czy istnieje realne zagrożenie, że w postępowaniu sądowym byłbym zmuszony zapłacić

Może napisze Pan w jakiej wysokości i wobec kogo mają być płacone alimenty - nie jest do końca jasne czy zostały ustalone na dziecko czy na dziecko i byłą żonę. Generalnie była żona może oświadczyć na piśmie, że alimenty zostały na jej rzecz oraz na rzecz dziecka uiszczone w pełnej wysokości.

Precyzując: alimenty są tylko na dziecko (ustalona kwota 1000zł, gdybym wynajmował mieszkanie to rynkowa cena 2500zł).
W kwestii oświadczenia: oświadczenie może być podpisane z za wsteczny okres. Jak zabezpieczyć się na przyszłe lata?

marioooo napisał:
Jak zabezpieczyć się na przyszłe lata?
Płacić alimenty co miesiąc zgodnie z wyrokiem - tytuł przelewu. A następnie otrzymywać co miesiąc zapłatę za najem mieszkania także pod odpowiednim tytułem.

Powrót