Alimenty w Holandii

• Autor wątku Autor wątku Przemek_pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek_pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich,
Słuchajcie mam pytanie otóż aktualnie przebywam i pracuje legalnie w Holandii na kontrakcie, w czerwcu tego roku uzyskałem w Polsce wyrok z sądu o zwolnieniu z obowiązku alimentacyjnego na małoletnie dziecko (9 letnie).
Moja ex partnerka ma drugie dziecko (prawdopodobnie z holendrem), tutaj mieszka z nim więc łącznie ma Dwoje dzieci, pracuje tu i przebywa w Holandii od około 3 lat a dziecko( na które alimenty zostały anulowane od około 1,5 roku) więc nie ma obywatelstwa Holenderskiego, bo chyba nie można dostać go od razu po przybyciu?

Powiedzcie, czy ex partnerka może się starać o ponowne Alimenty w Holandii, jeżeli sąd w Polsce wydał wyrok o zwolnieniu z płacenia alimentów? Czy sad w Holandii może nakazać ponowne płacenie alimentów?
Moja ex, nie wie, ze przebywam w Holandii cały czas jest przekonana, ze Mieszkam i pracuje w Polsce.

Bo to tak troszkę nielogiczne by było w jednym kraju w tym przypadku Polska padł wyrok o zwolnieniu z płaceniu Alimentów, jechać do drugiego kraju któregokolwiek Unii Europejskiej i ponownie żądać Alimentów.

Czy ktoś miał taki przypadek ?

Ostatnia edycja:
Jesteś zameldowany w Polsce, a pracujesz czasowo w Holandii, więc sąd holenderski nie może Tobie nic nakazać w sprawie alimentów. Jeżeli nawet byś otrzymał pismo z holenderskiego urzędu, należy przedstawić zaświadczenie z polskiego sądu + tłumaczenie.

A czy tak ogólnie nie poczuwasz się do tego aby płacić na swoje dziecko alimenty?

Powrót