Alimenty w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku *kasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

*kasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Od 2 lat mój były konkubent zasądzone ma alimenty na nasze dziecko (które ja wychowuje) w Polsce (500 zł ) . Od roku pracuje legalnie w Niemczech, posiada tam meldunek, ubezpieczenie itd. Od kwietnia tego roku zameldował mnie u siebie we Frankfurcie oraz nasze dziecko aby dostać Kindergeld, zasiłek rodzinny. Zgodziłam sie na to gdyż obiecał że pieniądze będzie łożył na dziecko, oczywiście nie dostałam ani grosza/ eutocenta. Od kwietnia on dostaje 184E oraz dostał ok. 1000E za poprzednie miesiące, za te pieniądze kupił sobie auto . Skoro jestem tam zameldowana oraz dziecko to czy mogę starać się o Alimenty w Niemczech i powiedzieć że on dostaję Kindergeld którego na dziecko nie łoży?

alimenta -mogłabyś uzyskac jakbys rzczywiscie przebywała na terenie NIEMIEC,predzej czy późnej Jugendamt sie o dziecko upomni - obowiązek szkolny , obowiazkowe niemieckie ubezpieczenie a takze wizyty u lekarza U-Untersuchung , nie chcialabym byc w waszej skorze jak to wyjdzie na jaw ,bo na dzien dzisiejszy to Kindergeld masz pobierac ty nawet jesli mieszkasz w Polsce a nie twoj exxx konkubent. Temat wałkowany na forum cały czas .

wymelduj sie z Niemiec jak nie chcesz kłopotów i składaj wnioski bo Kindergeld wypłacą tobie do Polski , albo składaj wniosek o uwolnienie świadczeń rodzinnych jak się wymeldujesz z Niemiec ,wszystko załatwisz w polskim Rops

http://praca.gazetaprawna.pl/artyku...a_dzieci_przyznanego_z_unii_europejskiej.html

zameldował was bo wiedział ze mu nie przyznają Kindergeld po zmianach przepisów -ładnie was wykiwał

Ostatnia edycja:
witam mam takie pytanie ;kiedy mozna wystapic o wohngeld?czy w momencie przyznania kindergeld i wynajeciu mieszkania mozna ubiegac sie o dodatek 140e w ramach wohngeld?dzieki za odp

Witam, mam pytanie:
Otóż ojciec mojego dziecka jest Niemcem, mieszka tam i pracuje, ja z dzieckiem mieszkam w Polsce, nie pobieram na córkę kindergeld'u, z tego co wiem ojciec córki też nie.
W czerwcu złożyłam pozew o alimenty z tymczasowym zabezpieczeniem i takowe dostałam, oczywiście tatuś nic sobie nie robi z postanowienia polskiego Sądu, złożyłam papiery w Sądzie okręgowym, żeby wyegzekwować należności od niego.
Jakie mam szanse, na to, żeby pobierać alimenty z niemieckiego funduszu alimentacyjnego? bo z polskiego to jest 500 zł, a ja zabezpieczenia tytułem alimentów mam przyznane więcej. Będę wdzięczna za odpowiedzi.

bachah napisał:
Jakie mam szanse, na to, żeby pobierać alimenty z niemieckiego funduszu alimentacyjnego?

żadnych

możesz starać się o Kindergeld

dziękuję za odpowiedź.
W takim razie, jeśli złożę papiery o Kindergeld, to czy ojciec mojego dziecka będzie dostawał połowę, czy ja dostanę całość? Nadmienię tylko, że moja córka jest niepełnosprawna, może to będzie miało znaczenie? bo trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, że ja wystaram się o kindergeld, a będę musiała dzielić te pieniądze z tatusiem, który ma w nosie (delikatnie mówiąc), swoje dziecko.
Rozumiem, że jeśli egzekucja alimentów od tatusia będzie bezskuteczna, to oczywiście mogę też złożyć papiery do naszego polskiego FA?
A jeszcze jedno pytanie.
Czy jeśli będę miała decyzję Sądu Okręgowego o bezskuteczności ściągania alimentów od tatusia, czy mogę w takiej sytuacji podać jego ojca?

jeżeli nie płaci aliment to dostaniesz całość KG

Ostatnia edycja:
dziękuję bardzo, to duża podpowiedź.
To w takim razie jeszcze jedno pytanko.
Ja tu z Polski mogę się starać, złożyć wszystkie papiery o zasiłek?

tak
mozesz to zalatwic przez ROPS ,oni odeślą wnioski do Niemiec

Obywatele polscy ubiegający się o zasiłek rodzinny w Niemczech w przypadku gdy jedno z rodziców dziecka mieszka w Polsce podlegają nie tylko przepisom prawa niemieckiego lecz również przepisom prawa polskiego i unijnego. Przy tym muszą być przestrzegane przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.

http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

No wlasnie, a jak to jest kiedy alimenty byly wyznaczone z tabeli bo ojciec pracowal w DE na umowe o prace.. ale wrocil do Polski ?

mam taka sytuacje ,matka mojej corki jest niemka ,placilem najpierw alimenty dobrowolne a potem ,ustalone z tabeli przez Jugendamt. Matka ma tez mozliwosc samodzielnie pobierac kwote alimentow z mego konta. Jestem z niemiec wymeldowany konto zostalo bo splacam kredyt ,matka mej corki grozi ze zabierze kazde € ktore wplace na konto "Bo jej sie nalezy" nawet kiedy jestem w Polsce i w tym momencie bezrobotny zada miesiecznie 225€.

Jak rozwiazac te sprawe i uregulowac sprawe alimentow w zaistnialej sytuacji ?

Pozdrawiam, Jacek

Ostatnia edycja:
jezeli mieszkasz w Polsce to płacisz polowe tego co bylo ustalone według tabeli ...nie chce mi sie szukac ale juz tutaj info po niemiecku wstawialam kilka razy na ten temat

Powrót