Alimenty w Polsce a wypłacane alimenty w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku nikola310375
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikola310375

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam
Mam problem tego rodzaju,że zostały orzeczone alimenty w Polsce w 2015 roku w styczniu i zostało wypłacone z Funduszu 5 tys. zł, a od października 2015 alimenty wypłacane są w Niemczech z tego wzgledu, iz dzieci mieszkają od tego momentu w Niemczech.
Komornik mi zajął konta i chce alimentów od 2015 do dzisiaj, kiedy mu pokazałem dokumenty, że alimenty wypłacane są w Niemczech i tam mi rośnie dług alimentacyjny to mi powiedział, że go to nie intresuje bo on(komornik) ma polski wyrok i polską egzekucję.

Jeżeliil ktoś wie jak wybrnąć z tej sytuacji to będę wdzięczny za pomoc.

Jugendamt (Urząd ds.Młodocianych)wypłaca tzw zaliczki alimentacyjne(Unterhaltsgeld) na minimalne potrzeby dziecka ale wychodzi to tak, że jest 500zł alimentów na dziecko, a ten Urzad wypłaca zaliczkę w kwocie 212 euro to jest 2x tyle co przyznane alimenty.

uważasz, że w związku z tym jesteś zwolniony z obowiązku płącenia alimentów? W POlsce wypłaca fundusz ale dług rośnie Tobie i prowadzona jest egzekucja

Nie uważam,że jestem zwolniony.
Chcę tylko to wyprostować. Zresztą mojej zonie jest lepiej dostawać wiecej tam niż tu .

A czemu żona nie pociągneła dalej zaległych alimentow w Pl?
Czy niemiecki urzad nie zglosil sie do ciebie celem splacenia niemieckiego dlugu?

Zgłosił. Mojej, żonie lepiej jest mieć niemieckie zasiłki alimentacyjne bo ma więcej.
Mi jest lepiej mieć dług w Niemczech niż w Polsce.
Masz wiedzę jak to zrobić, aby w takiej sytuacji komornik w Pl nie mógł dochodzić alimentów skoro potrzeby dzieci zapewnione są ?

Moja ex mieszka z dziecmi w De. Sprawa jest w Pl. Juz mi raz nalozyla komornika. Tak mi dowalila zabezpieczenia ze nie chce sie jej lazic po niemieckich urzedach. Place 2800zl na 2ke.

Powrót