Alimenty wstecz

• Autor wątku Autor wątku malajudoczka_83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malajudoczka_83

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Mój brat płaci po 250 zł od trzeciego miesiąca ciąży dla matki swojego dziecka (nie są małżeństwem i nigdy nie byli) . Dziecko ma 2 miesiące i matka oczywisćie chce alimenty na dziecko, na siebie i część poniesionych kosztów wyprawki. Teraz mam pytanie czy te pieniądze któe płacił jej do momentu urodzenia dziecka można zaliczyć na poczet tej wyprawki np? a te pieniądze po urodzeniu na alimenty..? Bo powiedziano mi, ze to po prostu byly dobrowolne" datki" i sąd nie zaliczy tego zarówno do alimentów za te dwa miesiące kiedy dzieciątko jest juz na świecie ani jako część za wyprawkę. Jak to jest?
Drugie pytanie to co zrobić, zeby nie musiał płacić na matke, skoro ich nie łączył żaden związek? Wogóle są szanse, ze na matke też będzie musiał płacic? Rozprawa juz w tym tygdoniu wic uprzejmie prosze o jakies wsparcie:)

Zgodnie z treścią art. 141§1krio: Ojciec nie będący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze odpowiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żądać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. Roszczenia powyższe przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe.
§ 2. Roszczenia matki przewidziane w paragrafie poprzedzającym przedawniają się z upływem lat trzech od dnia porodu.

Też skłaniam się ku twierdzeniu,że są to dobrowolne datki które nie będą zaliczone ani na wyprawkę ani na alimenty.

Powrót