alimenty z funduszu alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku aga99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
aleksander 0405 LITOŚCI, bazujmy na obowiązujących przepisach prawnych nie uchylonych.
Zgodnie z art. 47 traci moc ustawa z dnia 22 kwietnia 2005r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz. U. Nr. 86, poz. 732 i Nr. 164, poz. 1366), z wyjątkiem art. 17 ust.5, który traci moc z dniem 1 grudnia 2008r.

Zgodnie z art. 41 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U z 2009r Nr 1, poz. 7 ze zmianami) sprawy o zaliczki alimentacyjne, do których prawo powstało do dnia wejścia w życie ustawy, podlegają rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych.

Na podstawie art. 46 ust. 1 organ właściwy wierzyciela z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy dokonuje rozliczenia pomiędzy wypłaconą zaliczką alimentacyjną, a wyegzekwowanymi przez komornika za ten okres alimentami.
Obecnie obowiązuje ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów i ona jest podstawą dla MOPS-u i komornika.
AGA99 odsyłam Cię do art. 28 w/w ustawy, który wyraźnie mówi o kolejności zaspokajania. Jeśli zrezygnowałaś z funduszu i jest zaległość dla ciebie i funduszu, to komornik błędnie wysyła Ci całą część potrącenia z wynagrodzenia. Powinien cię zaspokoić do wysokości bieżącej miesięcznej raty alimentacyjnej a resztę wysłać na spłatę długu do funduszu. Wprowadzono cię w błąd mówiąc, że przysługuje ci całe potrącenie ( no chyba, że byłoby mniejsze niż bieżąca rata). Monika-nie odsyłam cię do tekstu powyżej i informuję, że zgodnie z tą ustawą komornik w trakcie, gdy pobierasz świadczenie z funduszu nie może przekazać ci ANI GROSZA. Moim zdaniem problemy będą przy następnym okresie świadczeniowym jak przedstawisz w MOPSIE zaświadczenie o wpłatach za ubiegły rok.

aga99 zanim wgłebisz sie w art.28 podanej przez przedmowce ustawy, zapoznaj sie z ustawami z 1964r, 1966r, 1974r, 2005r.....napewno znajdziesz 300% odpowiedzi na Twoj normalny ludzki, dnia codziennego problem:(
Pozdrawiam:)

Ten ludzki temat znajduje wyczerpującą odpowiedź w przywołanej przeze mnie ustawie. Myślę, że moja odpowiedź przerosła aleksander0405

Ostatnia edycja:
ikusia napisał:
Ten ludzki temat znajduje wyczerpującą odpowiedź w przywołanej przeze mnie ustawie.

Owszem, jest to najnowsze ustawodastwo, ale odnosi sie równiez do ustawy podanej przeze mnie, którą krytycznie Pani skomentowala . Szczególnie podany przez Panią w nowelizacji prawnej art.28 & 1 pkt.2 . Oczywiscie inne punkty tego artykułu odnosza się do jeszcze starszych ustaw.

Przykro mi, ale ustawa o zaliczce alimentacyjnej została UCHYLONA, NIE MA JEJ, NIE OBOWIĄZUJE. Ustawa, którą przytoczyłam (obowiązująca) nie jest nowelizacją ustawy o zaliczce, ale odrębnym, nowym aktem prawnym. Ja nie komentowałam ustawy, tylko Pani niekompetentną wypowiedź. Tu pomagamy ludziom rozwiązywać ich problemy wskazując akty prawne, z których mogą skorzystać - nie domysły i przypuszczenia.

ikusia napisał:
Przykro mi, ale ustawa o zaliczce alimentacyjnej została UCHYLONA, NIE MA JEJ, NIE OBOWIĄZUJE. Ustawa, którą przytoczyłam (obowiązująca) nie jest nowelizacją ustawy o zaliczce, ale odrębnym, nowym aktem prawnym. Ja nie komentowałam ustawy, tylko Pani niekompetentną wypowiedź. Tu pomagamy ludziom rozwiązywać ich problemy wskazując akty prawne, z których mogą skorzystać - nie domysły i przypuszczenia.

Podany przez Panią w nowelizacji prawnej art.28 & 1 pkt.2 . odnosi sie do podanej przeze mnie UCHYLONEJ ustawy. Oczywiscie inne punkty tego artykułu odnosza się do jeszcze starszych ustaw.

Przykro mi, ale prościej nie potrafię. Proszę może spytać w MOPSIE NA JAKIEJ USTAWIE PRACUJĄ

ikusia napisał:
Przykro mi, ale prościej nie potrafię. Proszę może spytać w MOPSIE NA JAKIEJ USTAWIE PRACUJĄ

Sugerowany przez Pania artykul odnosi sie do organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne nie do organu wyplacajacego swiadczenia-MOPS

A mi ktoś doradzi co robić? Ojciec dziecka w więzieniu złożyłam wniosek o alimenty bieżące i zaległe czyli 1.5roku jest zaległych miesięcy. Napisałam że chce 700zł, co miesiąc wraz z odsetkami. W jaki sposób dostanę pieniądze skoro ojciec dziecka siedzi w więzieniu- pomocy

Witam. Proszę o pomoc. dwa lata temu rozstałam się z ojcem mojej córki . ten od tamtego czasu nie płaci mi zasadzonych alimentów i od roku korzystam z funduszu alimentacyjnego. od nie dawna sad przyznał mi 600 zł na dziecko ponieważ córka jest niepełnosprawna i z ta choroba wiążą się duże koszta . ojciec pracuje na czarno i komornik nie ma co z niego ściągnąć. Sad poinformował mnie o tym ze jeśli nie otrzymam pełnych alimentów resztę pieniędzy mogę żądać od dziadków ojca. Chciałabym się zapytać czy możne z funduszu pobierać 500 zł a resztę ściągać od dziadków ( 100 zł )

Witam.
Od 18 roku życia pobieram na siebie alimenty z Funduszu Alimentacyjnego, po skończeniu szkoły średniej mając 20 lat zapisałam się do szkoły policealnej zaocznie, po pierwszym semestrze zmieniłam kierunek na inny, też go nie ukończyłam i zapisałam się na ten sam kierunek tylko do innej szkoły, tutaj również oblałam semestr z braku nieobecności (nie byłam w szkole przez ostatnie 2 miesiące - około 6 zjazdów). Czy przez moją nie rozwagę mogą zabrać mi alimenty lub zażądać ich zwrotu? Bardzo proszę o pomoc

Mam pytanie.
Pracowałam na podstawie umowy zlecenie. Płaca na godzinę. Nigdy nie przekraczałam kryterium dochodowego do FA. Ale był jeden taki miesiąc (maj) w którym przekroczylam i pech chciał ze był to decydujący miesiąc więc aliswiadczenia z FA się na dziecko nie należały. Po kilku miesiącach zrezygnowałam z pracy ponieważ nie dogadywalam się z pracodawcą. Od 2 miesięcy jestem bez pracy. Odzyskalam prawo do świadczeń w styczniu. Teraz były pracodawca dzwoni i proponuje mi pracę na tym samym bądź na innym stanowisku ponieważ przyznał że chciałby dalej abym u niego pracowała. Czy jeżeli się zgodzę i dostanę umowę to czy znów stracę prawo do świadczeń na dziecko ponieważ będą się trzymać ciągle tego maja z 2015 r?

Powrót