alimenty z mopru

• Autor wątku Autor wątku iza 1972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iza 1972

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam pytanie na koncie w banku slaskim mam alimenty z mopru bank niechce m ich wyplacic bo przekroczylam kwote wolna od zajec donioslam pismo od komornika ze ma zwolnic te konto bo tam sa tylko alimenty a bank dalej mi robi problem ja od piatku nie mam na chleb a oni swoje niewem kto ma wiecej do gadania komornk czy ten pomylony bank co mam robic

Ścieżka jest taka.
Wierzyciel-> komornik-> bank.
Tzn. komornik informuje o zaistniałej sytuacji wierzyciela, jeżeli ten wyrazi zgodę na zwolnienie rachunku wówczas komornik uchyla zajęcie, a bank ma obowiązek to wykonać.
Komornik nie bada skąd pochodzą środki na rachunku i je zajmuje..i ma do tego prawo.

A jaka jest kwota wolna od zajec?? Sama mam komornika od alimentow a na koncie alimenty z mopsu,zas.rodzinne i dodatek.Wszystko dzieci.Czy w tym przypadku komornik ma prawo zajac mi konto nie pytajac o nic ?? Oczywiscie znajac bank w ktorym mam konto bo potem sam jest w stanie dowiedziec sie czy ten bank czy nie.

Co do kwoty wolnej od zajęcia na rachunku bankowym to proszę przeszukać forum..było o tym wielokrotnie.
Tak komornik zajmuje rachunki bez pytania skąd są pieniądze. Jak Pani sobie to wyobraża, że komornik przy każdym zajęciu otrzymuje wykaz - 1000zł spadek, 1500zł pensja, 500zł alimenty, itp itd? Tak się nie dzieje bo nie jest to technicznie możliwe to wykonania jak również stoi w sprzeczności z podstawowymi cechami egzkucji - szybkością i skutecznością.
Dłużnik nie jest natomiast bezbronny - może zawsze złożyć skargę na czynności komornika - art. 767 kpc.

Zaskarzyc i owszem tylko co mialy by jesc dzieci w tym prawie roczny malec? W moim banku (sama to widze na str inter.) sa widoczne przelewy SKAD I CO to komornik nie dostal by informacji ?? Nie wierze choc w naszym kraju jest wszystko mozliwe.

Problem w tym, że kwota alimentów w momencie wpływu na konto...staje się środkami na koncie...a te podlegają zajęciu.

Rozumiem a jak wczesniej moglabym ustrzec sie przed komornikiem w takim przypadku?

Powrót