alimenty z polski do niemiec

• Autor wątku Autor wątku szarlotta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szarlotta

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Witam.
Chciałam się zapytać w takiej sprawie. Była żona partnera domaga się alimentów z Polski do Niemiec. Założyła sprawę w Niemczech. Czy partner może założyć równocześnie sprawę w Polsce o ustalenie alimentów mimo, że na chwilę obecną jest bezrobotny?Czy to coś da?

Twój partner nie może złożyć równocześnie sprawy w Polsce. Tzn. była partnerka Twojego partnera może skutecznie podnieść zarzut zawisłości sporu.

witam
Dziekuje za odpowiedz. Chcialam sie dowiedziedziec w jakiej wysokosci moze dostac kare pieniezna za nieplacenie alimentow?Obecnie jest bezrobotny, prawo do zasilku po 3m-cach. Na tej stronie wiecej jest informacji dla osob, ktore chca uzyskac alimenty.

szarlotta napisał:
witam
Dziekuje za odpowiedz. Chcialam sie dowiedziedziec w jakiej wysokosci moze dostac kare pieniezna za nieplacenie alimentow?Obecnie jest bezrobotny, prawo do zasilku po 3m-cach. Na tej stronie wiecej jest informacji dla osob, ktore chca uzyskac alimenty.

art 209 kodeksu karnego kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat dwóch.

Grzywna jest wymierzana w stawkach dziennych. Najmniej 10 maksymalnie 540 stawek dziennych. Stawka dzienna od 10 do 2000 zł.

Witam
Jak mozna udowodnic,ze nieplacenie bylo wynikiem,ze matka brala pieniadze z panstwa?Jest to osoba, z ktora nie mozna sie dogadac jak z normalnym czlowiekiem,ciagle krzyczy,wiec wiem,ze jedyna droga to postepowanie sadowe.Czy powyzszy art. to prawo polskie,czy niemieckie?Czy ma pan jakas praktyke odnosnie kar dla osoby bedacej na bezrobotnym?Nie chce,aby moj partner poszedl do wiezienia.Na chwile obecna nie ma pracy,wiec czy jedynym wyjsciem jest wiezienie?Jak moge mu pomoc?

rozumię Twój punkt widzenia. Poziom emocji w tych sprawach jest duży. Jednak obowiżaek alimentacyjny spoczywa w pierwszej kolejności na ojcu dziecka. Podany przepis jest przepisem polskim kodeks karny. Praktyka w Polsce wygląda tak, że w pierwszej sprawie raczej nie orzeka się bezwzględnej kary pozbawienia wolności, ale jeżeli uchylanie się od łożenia na dziecką się powtarza to znane mi są przypadki orzekania kar pozbawienia wolności. Praktyka w DE jest inna, tutaj takie kary orzekane są raczej wyjątkowo. W Polsce jest mniej ważne czy osoba jest bezrobotna, jeżeli jest to zdrowy mężczyzna i nic nie stoi na przeszkodzie do podjęcia pracy czy orzekaniu alimentów ocenia się potencjalne możliwości zarobkowania. W sprawach karnych podobnie, jeżeli osoba nie jest kaleką i może teoretycznie podjąć pracę to prokuratury są bezlitosne. Najlepszym sposobem obrony w procesie karnym jest płacenie chociaż jakiejkolwiek kwoty, w celu wykazania, że zobowiazany nie uchyla. Należy też pamiętać, że w sprawach, w których alimenty wypłacał fundusz alimentacyjny ściganie zobowiązanego następuje z automatu.

Co do moich doświadczeń to mogę krótko stwiedzić, że nie jest dobrze być w Polsce facetem niepłacącym alimentów. Polska znana jest w UE z tego, że wydaje najwięcej Europejskich Nakazów Aresztowania za niealimentacje.

hmm,,polskie prawo:o

do autorki tematu
wyslalam do ciebie prywatna wiadomosc

z automatu,,
szkoda ze nie Niemcy z automatu nie ściągają bezrobotnego a pracującemu tylko liściki wysyłają za granice

do 900 euro dochodu w DE,,nie płaci aliment,tak twierdza panowie

Ostatnia edycja:
Małe pytanko,sprawa wygląda w ten sposób,czy jeżeli żona Polka założyła mi separację w Niemczech,ja mogę sprawę rozwodową założyć na terenie Polski??????,Chociaż jestem człowiekiem z podwójnym obywatelstwem,ślub braliśmy w P, bardziej komfortowo jak dla mnie wygląda przeprowadzenie sprawy na terenie PL.W tej chwili jestem wymeldowany z Niemiec,natomiast stały meldunek mam zarówno ja jak i żona w Polsce.:)

tota1939 napisał:
Małe pytanko,sprawa wygląda w ten sposób,czy jeżeli żona Polka założyła mi separację w Niemczech,ja mogę sprawę rozwodową założyć na terenie Polski??????,Chociaż jestem człowiekiem z podwójnym obywatelstwem,ślub braliśmy w P, bardziej komfortowo jak dla mnie wygląda przeprowadzenie sprawy na terenie PL.W tej chwili jestem wymeldowany z Niemiec,natomiast stały meldunek mam zarówno ja jak i żona w Polsce.:)

w niemczech nie ma separacji. Jezeli żona złożyła pozew o alimenty to jest już zawisły spór. Gdzie było wasze wspólne ostatnie miejsce zamieszkania

W Niemczech (wedlug prawa niemieckiego)przed rozpoczeciem sprawy rozwodowej jest obowiazkowa roczna separacja..
samo to ze nie mieszkacie razem to juz jest seperacja
mozna ja nawet przeprowadzic w wspolnym mieszkaniu

ja nic wiecej nie potrzebowalam,(zakladac)

Do skuteczności separacji nie jest, wbrew rozpowszechnionej opinii, niezbędne jej sądowe orzeczenie. Prawo niemieckie, w przeciwieństwie do prawa polskiego, nie zna instytucji orzekania separacji przez sąd. Istnieje tylko separacja jako stan faktyczny, który oczywiście najłatwiej udokumentowaæ wyprowadzką ze wspólnego mieszkania.
http://www.po-prostu.eu/index.php?Itemid=54&id=512&option=com_content&task=view

Ostatnia edycja:
Wszystko się zgadza,ale czy w takim przypadku rozwód moze się odbyć na terenie Polski????

Z tego co ja wiem to rozwod jest w De.Zazwyczaj kobiety w De chetne sa do rozwodu w tym kraju,maja wieksze prawa i panstwo daje wiecej dla dzieci. W Pl jest to mniej korzystne. W moim przypadku byla zona nie zgodzila sie na rozwod w Pl tylko w De.

Ja się wymeldowałem z DE,czyli mam meldunek tylko na terenie PL,natomiast żona ma i w PL i w DE,sprawę rozwodową zakładam w PL,natomiast zastanawiam się czy w związku z tym nie będzie jakiegoś konfliktu.

Dziwne,jak mozna byc zameldowanym w 2 miejscach?

Można,można aczkolwiek nie do końca:)Pomyślcie proszę jak wybrnąć z mojej sytuacji.Myslicie że będzie jakiś konflikt prawny jak separacja jest w DE,a rozwód będzie w PL.

szarlotta napisał:
Z tego co ja wiem to rozwod jest w De.Zazwyczaj kobiety w De chetne sa do rozwodu w tym kraju,maja wieksze prawa i panstwo daje wiecej dla dzieci. W Pl jest to mniej korzystne. W moim przypadku byla zona nie zgodzila sie na rozwod w Pl tylko w De.

Nie wiem jak wyglądała twoja sytucja do końca,natomiast moja żona jest obywatelem Polski a według adwokatów polskich sprawa powinna odbyć się na terenie Polski.Tylko żeby Niemcy nie wyskoczyli z jakąś niespodzianką.???;)

Powrót