Alimenty z Polski jako zadłużenie

• Autor wątku Autor wątku vikta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vikta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Przyjechałam do Niemiec przed 26 lat, byłam po rozwodzie i miałam przyznane alimenty na dzieci,które rownież przyjechały ze mną. Przez rok komornik sciągał z ojca dzieci pieniądze, które wpłacał na moje polskie konto. Po roku skończyło się. Niewiedzialam do kogo się zwrócić, nie znałam niemieckiego prawa. Nie wiem dlaczego ten komornik przestał wykonywac swoje obowiązki. Rok temu były maź umarł. Dowiedziałam się, ze zostały po nim dwa domy. Czy mam jakieś możliwości, żeby ten dług jakoś otrzymać? Ktoś mi powiedział, ze długi w Niemczech są do 30 lat ściągalne. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie i dziękuje za wszelkie rady. Pozdrawiam serdecznie.

To nie byl dlug wobec ciebie tylko dzieci. To one powinny sie zainteresowac spadkiem teraz juz po ojcu.

One się interesują, sprawa jest już przed sadem, ale istnieje jeszcze była żona mojego byłego męża, ona robi kłopoty. Nie wiemy, czy te alimenty liczą się jako długi ....tutaj potrzebujemy rady...

"była żona byłego męża" - czy to znaczy, że w chwili śmierci ex był wolny?

Na mój chłopski rozum (patrz podpis) niewypłacone alimenty to długi i jako takie wchodzą do masy spadkowej, więc mozna się ich domagać od spadkobierców. Oczywiście nie będzie to miało sensu, jeśli okaże się że dzieci są jedynymi spadkobiercami.

Powrót