Alimenty z UE, egzekucja na podstawie ETE

• Autor wątku Autor wątku alexa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Mam problem z Europejskim tytułem egzekucyjnym w sprawie o alimenty. Sędzina wyznaczyła kolejną rozprawę o jego wydanie na koniec lutego, a mnie kazała powiadomić męża o toczącym się postępowaniu a ja mam wątpliwości czy to konieczne? Boję się ze zniknie, a nie chciałabym przeciągać tej sprawy jeszcze bardziej. Dodam, że mąż odebrał tylko pierwsze powiadomienie, nie pofatygował się na żadną sprawę, ani o odpowiedź na pozew. Dokładnie rzecz ujmując olał to, teraz sąd już nie wysyła do niego żadnych pism zostawiając w aktach jako doręczone. Więc nie zna wyroku i nie jest świadomy konsekwencji niepłacenia alimentów.
Pytanie:
Czy to ja muszą go o tym informować a nie sąd?

Witam. Znalazlem podobny wątek na tym forum pod adresem http://forumprawne.org/o,36402.html

Tam w ostatnim zdaniu jest wspomniane o tym, że to sędzia powinien się martwić jak doręczyć taką decyzję Pani mężowi.

KPC mówi nam że:
[cytat:2c2ka04g]Art. 136. § 1. Strony i ich przedstawiciele mają obowiązek zawiadamiać sąd o każdej zmianie swego zamieszkania. [/cytat:2c2ka04g]
To powinien uczynić Pani mąż

[cytat:2c2ka04g]§ 2. W razie zaniedbania tego obowiązku pismo sądowe pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia, chyba że nowy adres jest sądowi znany. O powyższym obowiązku i skutkach jego niedopełnienia sąd powinien pouczyć stronę przy pierwszym doręczeniu.

§ 3. Przepisu paragrafu poprzedzającego nie stosuje się do doręczenia skargi o wznowienie postępowania.
[/cytat:2c2ka04g]
i później :
§ 3. Z chwilą doręczenia pisma kuratorowi doręczenie staje się skuteczne. Sąd może jednak uzależnić skuteczność doręczenia od upływu oznaczonego terminu od chwili wywieszenia obwieszczenia w budynku sądowym.

Poza tym gdyby Pani mąż nie dawał znaku życia i nie znane byłoby miejsce jego pobytu wtedy można zastosować :
[cytat:2c2ka04g]Art. 144. § 1. Przewodniczący ustanowi kuratora, jeżeli wnioskodawca uprawdopodobni, że miejsce pobytu strony nie jest znane. W sprawach o roszczenia alimentacyjne, jak również w sprawach o ustalenie ojcostwa i o związane z tym roszczenia, przewodniczący przed ustanowieniem kuratora przeprowadzi stosowne dochodzenie w celu ustalenia miejsca zamieszkania lub pobytu pozwanego. [/cytat:2c2ka04g]
[cytat:2c2ka04g]§ 3. Z chwilą doręczenia pisma kuratorowi doręczenie staje się skuteczne. Sąd może jednak uzależnić skuteczność doręczenia od upływu oznaczonego terminu od chwili wywieszenia obwieszczenia w budynku sądowym. [/cytat:2c2ka04g]

Dzięki ale to tyle z prawa polskiego a jak to sie ma prawa UE?

Powrót