Alimenty z UK.

• Autor wątku Autor wątku Zdzicho001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdzicho001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na podstawie orzeczenia sądu w Polsce musiałem płacić alimenty na dzieci w wysokości 900 zł na 2 dzieci. Żona na podstawie Konwencji Nowojorskiej zwróciła się do sądu w Uk o egzekucje tych alimentów na terenie UK. Na rozprawie w sądzie angielskim zobowiązano mnie do płacenia alimentów w wysokości 170 funtów na konto bankowe sądu. Oni następnie przesyłali czeki do Polski. Żona po 2 miesiącach otrzymywała złotówki. Musiałem się stosować do wyroku sądu i nie miałem nic do tego w jaki sposób moja żona otrzymuje pieniądze. Nie wiem z jakiego powodu pieniądze za 2 miesiące w formie czeku nie dotarły do Polski. Żona wtedy zgłosiła się do Urzędu Miasta o przyznanie alimentów z FA. Przez 8 miesięcy otrzymywała pieniądze z funduszu i jednocześnie czeki z Anglii razem z tymi zaległymi. Później stwierdziła, że czeków tych nie realizowała. Przez tą sytuację zostałem dłużnikiem alimentacyjnym bez mojej wiedzy. Minęło już sporo lat i kwota do zapłaty jest obciążona odsetkami. W żaden sposób nie czuję się winy tego zadłużenia. Wszelkie odwołania do UM spotykają się ze stwierdzeniem, że czeki nie są pieniędzmi i żona mogła pobierać alimenty z FA. Co robić?

Powrót