alimenty zalegle a bieżące

• Autor wątku Autor wątku Maks992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maks992

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam .
Mam problem, iż od dwoch lat nie płaciłem alimentow ponieważ są za wysokie, mam ogromny dlug i zaczynam splacac komornika lecz wiem ze matka dziecka dostaje alimenty od panstwa wiec komu i jak mam placic bierzace alimenty matce dziecka czy komornikowi bo skoro ja bede placil to panstwo musi przestac jak to zalatwic prosze o pomoc

jaką kwotę masz zasądzona? nie płaciłes nic? zalezy czy zasądzona kwota jest wieksza niz 500 zł ,a komornik ściaga ci coś z wypłaty?

kwota zasadzona to 700 zł miesiecznie,nie placilem ponieważc nie mialem stałej pracy ani umowy o prace i nie było mnie stać na tak wysokie alimenty ...niestety gdyż starałem sie o ich zmniejszenie to w sadzie uslyszałem ze mam poszukać takiej pracy aby było mnie stać na alimenty .teraz mam umowe o prace i najnizsza krajową, komornik nie sciagał mi alimentów bo nie mial z czego ,zaczalem splacać te zaległe alimenty splacać dla komornika ...czy bieżace alimenty mam placić komornikowi czy matce dziecka...napewno nie stać mnie na 700 zł miesiecznie ;/

Najpierw i tak spłacasz zaległe. Nawet jak będziesz płacił bieżące (po spłacie zaległych) to i tak przez komornika.

Witam serdecznie. Proszę o pomoc. Mój brat ma dług aljmentacyjny na kwotę około 30 tyś. Przez ostatnie dwa lata udało mu się podjąc pracę, więc komornik ściągał dług z wynagrodzenia. Od ośmiu mieś. juz nie pracuje, okazało sie ze zachorował na schizofrenie, mama pomogła mu pozałatwiać dokumenty potrzebne do zus aby otrzymać rentę, był na komisji, otrzymał całkowitą niezdolno§ć do pracy na okres dwoch lat, dostal rente. Moja mama chciałaby mu pomóc spłacic wczesniej te zaległości, zaczęła wpłacac komornikowi i okazało sie ze dlug zamiast malec to rosnie, mama poszla spytac o co w tym wszystkim chodzi, komornik oznajmil ze dług sciągany przez komornika to 8 % z długu, natomiast jak sam spłacasz to 16 % długu, ze niby taka jest ustawa .. To przeciez chore, człowiek chce dobrowolnie spłacać, to musi ponosic wieksze koszty niz gdyby sciagali mu na siłe ... Moje pytanie brzmi : co zrobic, aby obejsc te niepotrzebne dodatkowe koszty komornicze, czy jest jakies rozwiazanie ? Bardzo prosze o pomoc i z gory serdecznie dziekuje za ewentualne podpowiedzi.

Maks992 napisał:
kwota zasadzona to 700 zł miesiecznie,nie placilem ponieważc nie mialem stałej pracy ani umowy o prace i nie było mnie stać na tak wysokie alimenty ...niestety gdyż starałem sie o ich zmniejszenie to w sadzie uslyszałem ze mam poszukać takiej pracy aby było mnie stać na alimenty .teraz mam umowe o prace i najnizsza krajową, komornik nie sciagał mi alimentów bo nie mial z czego ,zaczalem splacać te zaległe alimenty splacać dla komornika ...czy bieżace alimenty mam placić komornikowi czy matce dziecka...napewno nie stać mnie na 700 zł miesiecznie ;/

Moja mama chcac pomóc mojemu bratu, ktory ma dług alimentacyjny a choruje na schizofrenie i przyznano mu z tego tytułu rente poszła do funduszu aliment.z pytaniem co zrobic aby alimenty sciagane z renty nie przeplywały przez komornika bo to przeciez okolo 300 zl kosztów dodatk.,pani poinf.ze mama moze wpłacac alimenty bierzace w funduszu a zalegle wiadomo bedzie sciągal komornik, dzięki temu uniknie kosztów komorniczych ..

Może też wpłacać bezpośrednio matce dziecka, zawiadamiając o tym komornika - wówczas opłata 5%.

Tak wiemy, mama rozmawiała z byłą zoną, zobowiązała się ze będzie płaciła jej do ręki, ale ona się boi ze mama moze przestac placic, chociaz zna moją mamę jednak mimo wszystko bała się ..

Ale ja nie mówię o umorzeniu postępowania egzekucyjnego. Ono będzie trwało nadal. Więc jeżeli nie wpłaci to komornik zabierze.

Aha, opłata 5% a tak to ile ? Dziekuje za porade :)

Ile z jakiego składnika majątku ...
Art 49 2 ukse.
Wszystko napisane.

Powrót