Alimenty zaległe- sprawa sądowa

• Autor wątku Autor wątku Izabela1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Izabela1995

Izabela1995

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam, mam do Państwa pytanie odnośnie sądu i sprawy dotyczącej alimentów zaległych:
- W marcu złożyłam pozew o wypłatę całości alimentów zaległych które nazbierały się ponieważ mój biologiczny ojciec nie płacił mi pieniędzy , i alimenty dostawałam z Funduszu alimentacyjnego.
W dniu dzisiejszym dostałam pismo z sądu i niezbyt rozumiem co oznacza- treść pisma brzmi tak:

[,, Sąd Rejonowy ...........w sprawie z powództwa........przeciwko....-inne bez symbolu i o symbolu wyżej niewymienionym wzywa do sprecyzowanie żadania pozwu, w szczególności poprzez wskazanie czy domaga się Pani wyegzekwowania alimentów, które zostały już zasądzone na Pani rzecz,a które nie zostały poprzez pozwanego uiszczone-w takiej sytuacji Sąd poucza, że Sąd nie prowadzi egzekucji zasądzonych świadczeń-w celu wszczęcia i prowadzenia postępowania egzekucyjnego przeciwko pozwanemu, powinna Pani zwrócić się do komornika Sądowego w terminie 7 dni pod rygorem zwrotu pozwu.''

Obecnie ojciec spłaca zaległości w Funduszu Alimentacyjnym, Potem do spłaty m a zaległosci na moją rzecz, dlatego wiem że obecnie nie ma możliwości by mi coś płacił, bo priorytetem jest Fundusz ale zależy mi na tym by zapłacił mi od razu całosc a nie w ratach- jak mu się bedzie podobac.
Moje pytanie brzmi:
1. Czy muszę pisać pismo do komornika o to by wyegzekwował całość od ojca- mimo iż egzekucje jakie podejmuje są bezskuteczne.
2.Jakie mam szanse by wygrać sprawę i co zrobić by wygrać
3.Co zrobić by te zaległości odzyskać
4. Wystarczy złożyć do sądu sprecyzowanie żądania pozwu czy muszę załatwiać jeszcze jakieś dokumenty od komornika /?>

Dziękuję za każdą pomoc i radę:wink::help:

skoro jest wyrok i egzekucja komornicza, to nie wiem co chcesz jeszcze z sądu uzyskać. nic więcej nie może zrobić. póki ojciec nie spłaci funduszu ty swoich zaległości nie zobaczysz.

Wiem niestety, że najpierw spłacić musi Fundusz a potem dopiero mnie, natomiast walczę by jak już nadejdzie czas i będzie mnie spłacał- spłacił mi całość od razu a nie na raty lub jak mu się będzie podobać

Jak nie bedzie mial z czego to i tak nic nie zrobisz.

Skoro piszesz, że egzekucje są nieskuteczne to znaczy, że ojciec nie ma dochodów i majątku lub ma nieudokumentowane. Więc nie ma takiej możliwości. A jak znasz takie możliwości to wskaż je komornikowi.

I dlaczego niestety ? Na szczęście.
Przecież korzystanie z FA nie jest obowiązkowe, dokonano świadomego wyboru.
Zamiast korzystać należało z innej strony zabrać się za dłużnika.

Najgorsze jest to, że nawet fakt iż udowodniłam że ma kilka kosztownych pojazdów nie ruszył komornika, zajęli mu jeden motocykl i opłacili malutką część zaległości w FA a ja nic z tego nie miałam i nie mam, więc co robić. To człowiek z niezbyt ciekawą przeszłością jeśli chodzi o długi.:mad:
Moja mama, która sądziła się z dłużnikiem w Sądzie niestety gdyby nie podała sprawy do FA- to nie miałaby funduszy na wychowanie mnie- samotna matka ze stwierdzoną II grupą niepełnosprawności, ponadto dłużnik jest osobą, która uważa że może wszystko bo ma pieniądze- podawanie informacji komornikowi nie pomaga, polubowne kontaktowanie się z powodem też nie pomaga, sądowne też niezbyt bo nie wstawiał się nigdy na rozprawy, ale po Sądowych rozprawach przynajmniej można coś osiągać, niestety kończą mi się już pomysły jak dociekać sprawiedliwości- ten człowiek nie miał wkładu by mnie wychować, dlatego teraz dociekam sprawiedliwości .

Ostatnia edycja:
Moze te auta wcale nie sa jego własnością.stąd brak egzekucji.

No możliwe, dłużnik jest ,,cwany,, byłby zdolny do ukrycia majątku :/

A prokuratura była poinformowana- nic nie robi bo nie wie czego się podpiąć, kiedyś dostałam też odpowiedź od Pani w okienku że Oni mają ważniejsze sprawy niż zajmowanie się alimenciarzami :/

Zapytam ponownie, a co z egzekucją z nieruchomości?

pieniądze pokryły większość zaległości alimentacyjnych a resztę przygarnął komornik

Ze sprzedaży komornik ma 15% od kwoty uzyskanej.

Długi rzekomo przedstawiały się tak
Izabela1995 napisał:
Sprawa wygląda następująco:
Od 1996 miałam zasądzone alimenty od ojca w kwocie 300 zł, w 2014 podałam go o podwyższenie do 500 zł i sprawę wygrałam, niestety on nie płacił nigdy tyle ile było zasądzone i dlatego pieniądze wypłacał mi Fundusz Alimentacyjny, w 2016 roku ustał obowiązek alimentacyjny z racji zakończenia przeze mnie edukacji, ojciec natomiast ma wysokie zaległości :
- w FA około 15 tys
u mnie około 9 tys
w ZUS-ie ok 5 tysięcy,

Ostatnia edycja:
w FA jest jeszcze 4 tys zaległości
u mnie nadal 9
w ZUS 5 tys

Komornik stwierdził że są jeszcze koszty komornicze które pieniądze z nieruchomości pokryły

I będą do całkowitej spłaty.

Powrót