Alimenty zasadzone od czerwca a nieodebranie korespondencji

• Autor wątku Autor wątku kaja189s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja189s

Użytkownik
Odpowiedzi
185
Witam, do rzeczy:
1. Złożono pozew o alimenty w czerwcu
2. Pozwany nie odebrał 2 x awizo, ani pisma od komornika (zleciłam dostarczenie)
3. Do 10.10 miałam dostarczyć dowody że pozwany mieszka pod wskazanym adresem, zamiast tego odebrał ode mnie osobiście pozew i podpisał awizo (niestandardowo, tak) i dostarczyłam to do sądu
4. Po 10.10 przyszło pismo że wyrok zaoczny i że zasądzono alimenty, ale od czerwca. Oczywiście ani złotówki jeszcze nie otrzymałam. I nie otrzymam. Czy z takim wyrokiem mogę już udać się na np Policje aby zgłosić niepłacenie? Zależy mi aby poniósł konsekwencje.

Policja nie jest od tego. Do komornika trzeba się udac w pierwszej kolejności.

Nie no, można na Policji bądź udać się do prokuratury przecież

No ale co on zrobi? Pozwany nie jest nigdzie zatrudniony, zarejestrowany, nie ma totalnie nic

I czy fakt, że on tego wyroku zaocznego też wciąż nie odebrał ma tutaj znaczenie?

A ty masz wyrok prawomocny w ręku (jest na wyroku data prawomocności)?
Aby zgłosić przestępstwo braku alimentacji, musisz wykorzystać całą możliwą drogę cywilną, ze wszczęciem egzekucji włącznie. Inaczej organy ścigania mogą odmówić wszczęcia postępowania. Więc składał wniosek o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi i po jej otrzymaniu z kwitami do komornika złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Jak egzekucja okaże się nieskuteczna, wtedy zaświadczenie od komornika i możesz składać zawiadomienie organom ścigania.
Pozwany nie jest nigdzie zatrudniony, zarejestrowany, nie ma totalnie nic
Tylko tak piszesz/mówisz, czy też potrafisz to udowodnić? Jeśli potrafisz to czym?
Ps. Możesz ubiegać się o świadczenie z funduszu alimentacyjnego o ile spełniasz kryterium dochodowe. Tu też jest potrzebne zaświadczenie o nieskuteczności egzekucji. Twoje słowo czy oświadczenie nie wystarczy.

on tego wyroku zaocznego też wciąż nie odebrał
Jest prawomocny wyrok i to, że pozwany go nie odebrał jest bez znaczenia. Pozwany bowiem wiedział o toczącej się sprawie.

składał wniosek o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi i po jej otrzymaniu z kwitami do komornika
Nie ma takiej potrzeby, ponieważ wyrokowi alimentacyjnemu sąd rodzinny od razu nadaje klauzulę wykonalności.

Podstawa prawna: Art. 1082 K.p.c.: Tytułowi egzekucyjnemu, zasądzającemu alimenty, sąd nadaje klauzulę wykonalności z urzędu. Tytuł wykonawczy doręcza się wówczas wierzycielowi z urzędu.

Ostatnia edycja:
Faktycznie, to przecież alimenty (art.1082 kc). Tylko nie od razu a z urzędu po uprawomocnieniu.

nie od razu a z urzędu po uprawomocnieniu

Literatura prawnicza wyjaśnia:

"Po wydaniu tytułu egzekucyjnego zasądzającego alimenty sąd jest obowiązany z urzędu nadać klauzulę wykonalności, nawet jeżeli wierzyciel nie zgłosił takiego wniosku (...)" - źródło: T. Szanciło (red.), Kodeks postępowania cywilnego. Komentarz. Art. 506–1217. Tom II. Wyd. 2, Warszawa 2023, Legalis.

"W każdym wypadku, nadanie tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności powoduje powstanie tytułu wykonawczego, który w myśl art. 776 jest podstawą egzekucji" - źródło: A. Marciniak (red.), Kodeks postępowania cywilnego. Tom IV. Komentarz. Art. 730–10951, Warszawa 2020, Legalis .

Ostatnia edycja:
Tak, mam już klauzulę wykonalności. Udam się do komornika. Wiem, że nie pracuje i nic nie ma, bo byłam z nim 6 lat. Niby krótko, ale wiem że nie ma nic. Mieszka w mieszkaniu po babci, samochodu nie ma, pracuje na czarno, ''wszystko'' pożycza. Oczywiście może coś ''ukrywać'', ale to nie zmienia faktu że bardzo trudno będzie coś wyegzekwować. Komornikowi się nie uda, Policji też... On sobie żyje nie interesując się niczym. A dochody mam ciut wyższe niż przewiduje fundusz. Dlaczego ten kraj jest taki? Taki niesprawiedliwy...

Po ilu miesiącach niepłacenia jest szansa że pójdzie za kratki? Za niezapłacenie sumy z 3 miesięcy?

dochody mam ciut wyższe niż przewiduje fundusz

Przeczytałam, że "Zgodnie z Obwieszczeniem Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 19 stycznia 2023 r. ogłasza się, że przy ustalaniu prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego, (...) rozpoczynającego się od dnia 1 października 2023 r., świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty, wynosi 1209 zł.

Dochód rodziny ustalany jest na podstawie dochodów uzyskiwanych przez wszystkich członków rodziny w roku bazowym, tj. 2022, z uwzględnieniem dochodu uzyskanego i utraconego od roku 2022 do chwili złożenia wniosku."

To może jeszcze zapytam, czy jeśli wyrok mówi o alimentach poczynając od czerwca, to czy już teraz mogę go zgłosić jako przestępstwo niealimentacji?

Zacznij najpierw od złożenia do komornika wniosku o wszczęcie egzekucji.

Tak jak pisze wiegol, złóż "wniosek o wszczęcie egzekucji. Jak egzekucja okaże się nieskuteczna, wtedy zaświadczenie od komornika i możesz składać zawiadomienie organom ścigania".

Ostatnia edycja:
kaja189s napisał:
Dlaczego ten kraj jest taki? Taki niesprawiedliwy...
Co tu zawiniło państwo czy społeczeństwo? To państwo wybrało tobie partnera i ojca dziecka, czy też wybrałaś go sama? Dlaczego skutki swoich błędnych decyzji życiowych chcesz przerzucać na innych.
Tak na marginesie, nie wszystkie kraje udzielają pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

No chyba nie powiecie że Polska należy do czołówki państw bardzo dobrze radzących sobie z '' niealimenciarzami''...

Niesprawiedliwe jest w kontekście słabych metod na uciekających przed obowiązkami

Poza tym nikt nie mógł przewidzieć przyszłości. Mając przed sobą super partnera miałam wiedzieć że się zmieni?

nie powiecie że Polska należy do czołówki państw bardzo dobrze radzących sobie z '' niealimenciarzami''
Nie jest ostatnia. Dla osób z niższymi dochodami utworzono fundusz alimentacyjny. Poza tym skąd fundusz bierze środki? Z naszych podatków. W tym i z moich. Wolałbym by moje podatki szły na użytek publiczny, czyli budowę dróg, obwodnic, obiektów sportowych itd. Dlaczego z moich podatków mają być utrzymywane czyjeś dzieci?
Poza tym odpowiedzialności karnej podlega bez wyjątku każda osoba w myśl art. 209 kk. To nie działa tak, że ledwo otrzymałaś wyrok i już go chcesz wsadzać za kratki. Do tego daleka, daleka droga.
Mając przed sobą super partnera miałam wiedzieć że się zmieni?
Widziały gały co brały. Proszę:
kaja189s napisał:
Mieszka w mieszkaniu po babci, samochodu nie ma, pracuje na czarno, ''wszystko'' pożycza. On sobie żyje nie interesując się niczym.
To już nie jest problem prawny. I na tym należy zakończyć dyskusję.

Powrót