Alimenty znowu...

• Autor wątku Autor wątku IwonkaBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IwonkaBB

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Pewnie tego typu pytania były poruszane na forum już wielokrotnie ale mój mąż wpłacił podobnież na poczet zaległych alimentów kwotę 1800 zł z czego otrzymałam tylko 800 zł - środki zostały przekazane przez komornika. Czy komornik może tak postępować??

Proszę skontaktować się z komornikiem, bo tylko on może Pani udzielić informacji, jaką kwote wpłacił dłuznik i jak została ona rozksięgowana.

Czy szanowny małżonek oprócz oświadczenia przedstawił jakieś potwierdzenie wpłaty takiej kwoty?

Tak wysłał mi zdjęcie pokwitowania na kwotę 1800 zł a komornik przesłał tylko część. Jak w praktyce wygląda przesyłanie przez komornika wpłacanie zaległości przez wierzyciela? Wydaje mi sie że alimenty mają pierwszeństwo...

Pierwszeństwo mają alimenty bieżące (jeżeli takowe są), a następnie zaległości. Od kwoty przekazanej na Pani rzecz komornik pobiera koszty w wysokości 15% zgodnie z ustawą o komornikach sądowych i egzekucji. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do sposobu rozliczenia wpłaty (zakładam że kwota z potwierdzenia odpowiada rzeczywiście wpłaconej) pozostaje Pani tak jak słusznie radziła Megi 789) kontakt z kancelarią. Uzyska Pani informację o sposobie rozliczenia wpłaty, na tym etapie można jedynie gdybać.

Powrót