alimenty

• Autor wątku Autor wątku mariano400
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariano400

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witajcie, ile przysluguje alimentow na dziecko, jezeli ojciec mieszka w niemczech a matka z dzieckiem w polsce? ojciec ma bardzo dobrze platna prace... prosze o odp

tu jest tabela..podany zarobek wiek dziecka od O-5 lat itd..i kwota aliment...z tej tabeli sa naliczane niemieckie alimenty
tyle ,ze w polsce inne sa warunki bytowe..zycie tansze i jest tych aliment mniej..(bedzie mniej)dla dziecka mieszkajacego w polsce

Sa to tzw. "Ländergruppe", Polska nalezy do tych z 1/2, niektóre kraje maja tylko 1/4 tej wysokosci. Bo koszty utrzymania dziecka w Polsce czy w innym kraju sa nizsze niz w Niemczech.czyli bedzie to polowa tej sumy z rubryki...i od tej sumy odliczy polowe zasilku rodzinnego ,ktory sie nalezy mu..czyli wyjdzie ok 100 euro ze zarobku do 1500 euro..jezeli sadownie to sad automatycznie juz odliczy polowe kindergeld(zasilku rodzinnego)jak kazdemu niemcowi.,,wszystko opisane nad tabela..

Unterhalt Scheidung Ehescheidung Sorgerecht Ehename Familienrecht

Ostatnia edycja:
Witam
Jestem Polką mieszkającą od 7 lat w Niemczech. Mój mąż jest Niemcem.
Moja 9 letnia córka urodziła się w PL. Biologiczny ojciec, Polak, mieszka w Polsce.
Otrzymuję Kindergeld. Czy należą mi się również alimenty od biologicznego ojca?
Czy ma on prawo zaprzestać płacenia, jeśli ja pobieram Kindergeld w Niemczech?

zaprzestać raczej nie,,ale może je chyba pomniejszyć o polowe kindergeld,,przynajmniej mój płaci pomniejszone..(nie mieszka w Niemczech)tyle ,ze nie wiem jak ma się to do wyroków polskich,,, według naliczania Niemieckie(nawet od ojca polaka) są pomniejszone,,tak juz sad nalicza

państwowe Unterhaltsvorschuss tez są pomniejszone(bez względu na to gdzie mieszka ojciec)

Ostatnia edycja:
a czy biologiczny ojciec dziecka mieszkający w Polsce może sprawdzić, czy ja pobieram Kindergeld? Jeśli tak, to w jaki sposób?

nie wiem czy może sprawdzić,,ale normalnie to masz szczęście,,bo wypłacają polowe matce tylko (w tej sytuacji co ty jesteś) zresztą co Familienkasse odpisuje pisze w linku wyżej(ze polowa tylko bo ojcu należy się druga polowa)
tak robia czesto polakom(bo Niemca raczej nie)dlatego iz Niemka ma to potracone z Aliment(nie z Kindergeld)

Ostatnia edycja:
Powrót