alimenty

• Autor wątku Autor wątku kucierek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kucierek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
uczę się w technikum dziennym ,ojciec dopóki nie przeszedł na rentę przekazywał mi alimenty (zasądzone) w wys. 150 zł , teraz przez komornika dostaje niestety tylko 97 zł, z ojcem nie utrzymuje kontaktu , ale od rodziny słyszałam iż otworzył on kiosk. stać go na to gdyż sprzedał dom za duże pieniądze , stać go na wszystko gdyż pomaga mu jego matka, oprócz pieniędzy ze sprzedaży domu, prawdopodobnie otworzonego interesu ma jeszcze sporą działkę (nie została jeszcze sprzedana) . go stać na wszystko a ja np. nie mam za co kupić sobie butów zimowych i książek. Jak mogę udowodnić że ma tyle pieniędzy i czy mogę założyć sprawę w sądzie o podwyższenie alimentów. jakie mam szanse na wygraną. kogo z rodziny oprócz rodziców mogę podać o alimenty ? BLAGAM O SZYBKA POMOC

[cytat:1mx32et3]
kogo z rodziny oprócz rodziców mogę podać o alimenty ?
[/cytat:1mx32et3]
Jeśli ojciec oszukuje i robi wszystko, aby nie wywiązywać sie należycie ze swojego obowiązku, można zagrozić , że skierujemy sprawę do sądu przeciwko dziadkom.
Może ta argumentacja poskutkuje, jeśli nie, to rzeczywiście złożyć pozew przeciwko dziadkom od strony ojca.
Może wtedy rodzice ojca otrzeźwieją i zmuszą syna, aby zaczął płacić alimenty.
Podwyżka alimentów jest jak najbardziej uzasadniona, bo kwota 150 zł jest śmieszna.
Spieniężenie majątku jest też powodem do podwyżki świadczeń, bo wpierw z tego powodu powinien wywiązać się z obowiązku alimentacyjnego, a nie rozkręcać własny interes, który ma tylko zaspakajać jego potrzeby.

dziękuje bardzo za radę i życzę wszystkiego dobrego.

Powrót