Alimenty

• Autor wątku Autor wątku Matter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam i prosze o pomoc.

Płacę alimenty. Wierzyciel posiada tytuł egekucyjny i mimo, że płacę regularnie i na czas, nie mam żadnych zaległości tego tytułu nie chce wycofać. Złośliwość rzecz ludzka, aczkolwiek nieładna.
Miałem płacić albo przez komornika albo go informowac ( okazać się u niego )
kwitami, że płacę. Tak wyszło, że się u komornika nie wykazałem kwitkiem zapłaty ( oczywiście zapłaciłem w terminie - ot przeoczenie )
I stała się rzecz następująca: Komornik przysłał mi pismo w którym informuje mnie o zajęciu środków na moim koncie na rzecz zaległych alimentów ( których de facto nie ma ). To mogę jeszcze zrozumieć - zajmuje bo nie wie, że zapłaciłem ( chociaz mógłby mnie wezwać w jakiś sposób do wyjaśnienia ).
Oczywiście żadnych wyjaśnień odemnie nie przyjmuje. Potraktował mnie z buta, oświadczając, że on nie wie czy ja te pieniądze faktycznie wysłałem (!!!-potwierdzenia z poczty z pieczatką ) bo może ja go oszukuję, że wysłałem. Ale bulwersje mnie co innego. Zajmująć mi środki na koncie na poczet " zaległych" alimentów, zajął jednocześnie środki na poczet bieżących i to przed datą ich wymagalności. Czyli dokonał zajęcia na poczet przyszłych świadczeń, zakładając ( błędnie zreszta- bo zapłaciłem w terminie ), że nie zapłacę. Czy nie przekroczył tym samym swoich uprawnień? Czy może zająć środki na poczet przyszłych alimentów? Na jakiej podstawie? Na jakiej podstawie zakłada, że ja nie dokonam zapłaty i nie okażę mu dowodu dokonania tej zapłaty w wymaganym terminie. Oto zapłaciłem a dwa dni wcześniej komornik uznał, że nie zapłacę i dokonał zajęcia tej kwoty na moim koncie. Czy mogę podnieść ten zarzut składając skargę na czynności komornika? Oraz jak teraz odzyskac podwójnie zapacone alimenty. Z konta już pieniądze zostały ściągnięte i teraz chyba zostaną przekazane wierzycielowi. I jeszcze pytanie. Czy w sytuacji, gdy nie okzałem sę tym kwitem, że zapłaciłem to komornik działa sam z siebie? Nie pyta wierzyciela czy otrzymuje pieniądze? Zawsze wydawało mi się, że komornik działa tylko na wniosek wierzyciela a sam z siebi to raczej nie rusza palcem w bucie, ale może się mylę.
W każdym razie pomóżcie proszę.
Wdzięczny będę za kompetentne odpowiedzi i porady.
W poniedziałek muszę złożyć w sądzie skargę, więc czas tu się liczy bardzo.
Pozdrawiam

Tak wyszło, że się u komornika nie wykazałem kwitkiem zapłaty ( oczywiście zapłaciłem w terminie - ot przeoczenie )
Wiec okaz te "kwitki" ,a moze bedzie po sprawie.Czy uwazasz,ze komornik powinien wierzyc "na gebe".Licza sie dowody zaplaty,a nie to ,co dluznik powie.

" Kwitkami zapłaty się wykazałem, ale po sprawie nie jest. Komornik nie odstapił od zajęcia. Zadałem pytanie i oczekuję sensownej odpowiedzi a nie tego typu pouczeń.

Powrót