alimenty

• Autor wątku Autor wątku bebus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bebus

witam mam pytanie chodzi o to ,ze niedawno zostalem podany o alimenty wysokosci 350 zł nie place ich ale place komornikowi regularnie mala częsc kwoty niedawno przyszlo do mnie o podwyzke na dziecko i ostatnio moja mama dostala wezwanie do sadu tez o alimenty i moje brzmi pytanie czy ta dziewczyna ktora podala mnie i moja mamwe o alimenty moze je dostac:-x:-x

Nie sądzę aby sąd zasądził alimenty od mamy kiedy istnieje taka instytucja jak Fundusz Alimentacyjny. To fundusz powinien za ciebie zapłacić alimenty. Oczywiśćie tylko do czasu kiedy egzekucja okaże się skuteczną u komornika.

Fundusz to my - podatnicy...alimentacja ze strony dziadków bywa skuteczniejszym środkiem "wychowawczym" dla dłużnika niż policja i prokuratura razem wzięte

Tzn rodzice mają wziąć pasa i dorosłemu synowi sprawić lanie za to że nie płaci alimentów ? Jakaś bzdura. Np. za alkoholika, który nie płaci alimentów i nie ma zamiaru pójść do pracy mają płacić rodzice emeryci ?

Uregulowane jest to w KRiO
Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.
Art. 129. § 1. Obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych - obciąża bliższych stopniem przed dalszymi.
Art. 132. Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.

Nie podważam istnienia takiej możliwośći prawnej ale wątpię w skuteczność oddziaływania tymi metodami na właściwego dłużnika alimentacyjnego. Gdyby przed skierowaniem wniosku o przyznanie świadczeń alimentacyjnych z funduszu wierzyciel musiał pozwać do sądu wszystkie osoby z kręgu rodzinnego zobowiązane do płacenia alimentów (zgodnie z KRiO) a nastepnie wykazać bezskuteczności egzekucji wobec nich to fundusz nie miałby wogóle co robić.

Osobiście znam przypadki, gdy sąd zasądza alimenty od bliskich krewnych. Napewno kieruje się wysokością dochodów przez nich osiąganych.

Tylko dlaczego, my podatnicy, mamy płacić poprzez FA alimenty za nieroba ?!

Jednak taka mozliwosc moze byc skutecznym srodkiem .Walcze o alimenty 15-y rok.Przez lata widzialam zeznania,ze ojciec pomaga sie utrzymac zobowiazanemu do alimentow,a na koniec ojciec przekazal pieniadze ze spadku na konto siostry zobowiazanego,zeby uniknac zajecia komorniczego.Niestety rodzice czesto sa wspolodpowiedzialni w zaistnialej sytuacji.Ojciec tu nie martwi sie ze placi mala czesc kwoty z 350 zl zasadzonych alimentow,ale o to,ze jego mama bedzie musiala placic alimenty na jego dziecko.
Jak napisala Alicja Sikora,FA to podatnicy.Dlaczego moja mama(jest podatnikiem,ja nie-nie w Polsce)ma placic na cudze dziecko,skoro pomaga moim.Prosze sprawdzic ile alimentow wraca do FA.

Witam mam takie pytanie, jeśli są zasądzone alimenty od 2009roku, początkowo były płacone potem nie i matka dziecka zaczeła korzystać z Funduszu Alimentacyjnego, w 2011 roku pojawił się komornik, alimenty cały rok były płacone, oczywiście znacznie wyższe niż zdecydował sąd aby spłacić FA. Obecnie okazało się że zaległośc zamiast zmaleć urosła, a komornik nie jest skory do pomocy jesli chodzi o rozwiązanie tej sytuacji. Czy możliwe jest że ojciec dziecka zostanie uznany za osobę uchylającą się od obowiązku alimentacyjnego?

Jezeli placi systematycznie teraz,to mala szansa.

tzn chodzi o to że pieniądze które przekazuje najpierw idą na spłatę FA, jeszcze nie płaci na bieżąco

Taka jest kolejnosc.Jezeli matka otrzymuje z FA na biezaco,to te pieniadze musza zostac w pierwszej kolejnosci splacone.I tak jest w lepszej sytuacji,niz ta ,ktora przekracza dochod o np.5 zl.Rowniez w tej sytuacji na biezaco jest informowana gmina dluznika i to oni podejmuja czynnosci wobec niego.

On chciałby płacić na bieżąco ale niestety przez swoją głupote narobił zaległości i teraz za to płaci.Ale jeśli zostanie spłacona całość zaległości to ojciec powinien wystąpić o zniesienie kuratora czy matka i do kogo wysłać taki wniosek??

mam pytanie jezeli chlopak placi komornikowi pieniadze a matka mowi ze nie placi i z tych alimentow co dostaje kupuje sobie ubrania zamiast dziecku to czy ma szanse ze dostanie podwyższenie alimentów

co mogę zrobić sąd się spóźnił z korespondencją z przyczyn fizycznych to w ty samym czasie zrobili mi komornika oraz z nie wiadomych przyczyn naliczyli jakieś zaległości których sąd tego nie naliczył,ja jak się dowiedziałem wpłaciłem zaraz alimenty przez 3-mc ale w tym samym czasie komornik zabierał mi z wynagrodzenia kwotę na rzecz wierzyciela, a do tego wierzyciel nie ma zamiaru wycofać komornika a kwotę którą mi jest winna na dzień dzisiejszy to około 10.000

Napisz to po polsku. Z przecinkami i kropkami przed nowym zdaniem. W takiej formie treść nie jest do końca zrozumiała.

Witam
Mam problem prokuratura nie chce wytoczyć sprawy o zaprzeczenie ojcostwa.
Mam badania DNA Sądowe. Co mogę zrobić od dwóch lat tak się to ciągnie.

Witam.
Mam kilka pytań.
1.) Chodzi o wysokość procentu który naliczy sobie komornik. tj. "opłata egzekucyjna"
Opłatę egzekucyjną (~1050zł) wyliczył mi komornik jako 15% od ogólnego zadłużenia (czyli kwoty 1.(~3182)"alimenty zaległe dla wierzyciela" + 2.(~3612)"świadczenia wypłacone z Funduszu alim.)
Teraz meritum. Czy jeśli zadłużenie spłacę bezpośrednio do źródeł (Wierzycielka = konto matki + Fundusz alimentacyjny) To komornik musi zmniejszyć opłatę egzekucyjną do 5%? (W tym moim przypadku było by to ~340zł)
Pytam albowiem doszukałem się takiej info. w internecie (Link: https://mojafirma.infor.pl/windykac...na-przy-egzekucji-naleznosci-pienieznych.html)
Tutaj upewniam się tylko czy aby dobrze to zrozumiałem i przełożyłem na swój przypadek?
Z góry dziękuje serdecznie za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Powrót