Alimenty

• Autor wątku Autor wątku karolina191092
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina191092

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
dzien dobry,
mam pytanie od 13 roku dostaje alimenty w roku 2011 zaczelam stuia lecz niestety nie zaliczylam jednego przedmiotu co bylo wynikiem duzego stresu miedzy innymi spowodowanym przez mojego ojca... zostalam skreslona z listy studentow.. lecz chce dalej kontynuowac nauke lecz od nastepnego roku (czyli od pazdziernika 2012). Alimenty zawsze byly wysylane z zakladu pracy ojca lecz ma on jakiegos komornika i teraz sam bedzie je wyplacal (mi i mojemu mlodszemu bratu) tylko ze on sie domaga odemnie zaswiadczenia ze chodze do szkoly (gdyz nie wie ze mnie skreslono poniewaz nie mamy wcale kontatktow) i czy ja mam obowiazek mu to zaswiadczenie przedstawic czy to jest jego wydzimisie .. a jesli mu je nie dam to czy on ma prawo przestac placic na mnie alimenty... z gory dziekuje za odpowiedz ..

ma prawo zażądać zaświadczenia, że się uczysz, ale alimenty może zaprzestać płacić dopiero jeśli obowiązek alimentacyjny zniesie sąd

ale nie mu mu tego dawac tak ?

Czy alimenty masz zasądzone sądownie? Bo jeżeli tak to tata musi płacić je regularnie co miesiąc. Powiedz mu że nie dasz mu zaświadczenia bo skreślono Cię z listy studentów. On musi płacić zasądzone na Ciebie alimenty przyznane sądownie i nie może sobie ich zmniejszyć z tego powodu że przerwałaś naukę. Każdy dzień zwłoki, każda mniejsza kwota przekazana Tobie w wyznaczonym terminie daje Ci prawo do pójścia do komornika. Dopiero postanowieniem sądu który może obniżyć alimenty daje mu prawo płacenia ich mniejszych lub większych.

dziekuje bardzo za porade ;)

Powrót