Alimenty

• Autor wątku Autor wątku tosia2221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
tosia2221

tosia2221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam!
Co zrobić w przypadku, gdy mój ojciec nie wpłacił alimentów na konto? We wcześniejszych miesiącach płacił w terminie, czas ma do 10 każdego miesiąca. Dzwoniłam dowiedzieć się do komornika co z tym fantem zrobić, ale pani nie chciała udzielić mi informacji i brzydko się ze mną pożegnała. Bardzo proszę o szybką pomoc.

Zapytać ojca co jest przyczyną,że nie dokonał wpłaty? A ewentualnie pofatygować się osobiście do Kancelarii komorniczej i naświetlić swój problem. Może w tym czasie co dzwoniłaś był u pani interesant i nie mogła rozmawiać, albo nie udzieli ci informacji z przedstawionych "suchych" faktów bo nie chce wprowadzić w błąd. A jak zobaczy wyrok i brak wpłaty poradzi kiedy złożyć wniosek. Chyba jak nie ma 3 wpłat można składać dokumenty u komornika. ale to Chyba przez duże Ch.

Nie mam żadnego kontaktu z ojcem, więc nawet nie mam możliwości dowiedzenia się czemu jeszcze nie wpłacił tych pieniędzy. Dodam jeszcze, że ta pani jest zawsze po jego stronie.

Czy na przykład ojciec jako dłużnik może pofatygować się i pojechać do szkoły i spytać się czy chodzę bądź nie ? Żeby uzyskać przykładowo informację, że nie chodzę do szkoły i on wtedy nie musi wpłacać alimentów ? I czy szkoła może udzielić mu takich informacji ?
Proszę nie dublować wątków! Połączyłam. lokata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Może się spytać, lecz to nie wpłynie na zasądzone alimenty - będzie je musiał dalej płacić ...

Nawet jeśli mam ukończone 18 lat? Nie wiem co zrobić dalej jeśli te pieniądze nie pojawią się do końca tygodnia? Bo niestety, ale utrzymuje się tylko z alimentów i jak na razie nie mam środków do życia, a termin jego płatności ma do 10 każdego miesiąca.

Na razie ojciec powinien płacić. Co do szkoły, oczywiście,że pani z sekretariatu może ojcu powiedzieć, iż Pani do szkoły nie uczęszcza.Wtedy ojciec ma prawo złożyć pozew o zniesienie alimentów.W pozwie wnioskować o zakończenie obowiązku alimentacyjnego z dniem porzucenia szkoły.

Byc moze ojciec juz zlozyl odpowiedni pozew do sadu, rownoczesnie tez mogl zlozyc wniosek o zabezpieczenie w postaci zawieszenia obowiazku alimentacji. Jesli przedstawil odpowiednie dowody to sad w ciagu 7 dni od zlozenia wniosku mogl wydac odpowiednie postanowienie. Jesli swiadczenie wplywalo przy pomocy komornika, to zapewne juz komornik posiada postanowienie sadu o zabezpieczeniu. Do Pani moze za kilkanascie dni przyjsc wezwanie do sadu.
Ojciec moze nie uzyskac nawet informacji ze szkoly- wystarczy, ze postoi pod szkola i sprawdzi cy sie Pani tam pojawia- do sadu sklada pozew, a wnim pisze, ze z ustalonych przez niego informacjio wynika, ze dziecko nie uczeszcza do szkoly.
To na Pania sad nalozy obowiazek przedstawienia zaswiadczenia.
Jedyne czym ojciec ryzykuje to oplata- kosztamia postepowania odpowiadajacym 5% rocznych alimentow. Jesli ma podstawe do przypuszczania, ze nie uczy sie Pani to ma raczej malo do starcenia, a duzo do zyskania.

Powrót