Alimenty

• Autor wątku Autor wątku julekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julekk

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Witam mieszkam z rodzicami w mieszkaniu komunalnym wykupionym pół roku temu ,mam brata który ma troje dzieci dwoje z jedna kobietą i jedno z drugą mężatka nie płacił alimentów od bardzo dawna prosze mi powiedzieć czy przy nie płaceniu alimentow mają prawo wejść rodzicom na emerytury i jaką kwote może zająć komornik

Witam proszę o odpowiedz na moje pytanie ; czy otrzymując świadczenie alimentacyjne mogę założyć sprawę z art 209 &1kk to jest o uporczywe uchylanie się od obowiązku alimentacji,za okres w którym otrzymywałam już świadczenie. Proszę o odpowiedz z góry dziękuje i pozdrawiam.

Jeśli świadczenie otrzymuje Pani z FA to MOPS może złożyć doniesienie.

Dziękuję za szybka odpowiedz. To znaczy ze ja sama nie mogę założyć sprawy w sadzie tylko MOPS ?

A czy jest możliwe żeby sąd skazał mojego brata za uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów w momencie kiedy jego zona pobiera alimenty z funduszu alimentacyjnego a on regularnie spłacał je komornikowi ? Oczywiście to ona założyła sprawę w sądzie za okres kiedy alimenty te pobierała a nie MOPS.

julekk napisał:
Witam mieszkam z rodzicami w mieszkaniu komunalnym wykupionym pół roku temu ,mam brata który ma troje dzieci dwoje z jedna kobietą i jedno z drugą mężatka nie płacił alimentów od bardzo dawna prosze mi powiedzieć czy przy nie płaceniu alimentow mają prawo wejść rodzicom na emerytury i jaką kwote może zająć komornik

Nie może bo wyrok z klazula wykonalnsci jest na brata

to juz naprawde nierozumiem kogo nie pytam twierdzi ze wsiadaja na emerytury ,a pani twierdzi że nie czy moze jest jeszcze ktos zeby potwierdził czy tak jest naprawde

A czy dziadkowie maja zasądzone alimenty na wnuczka?
Czy tylko zasądzone ma ojciec dziecka?
Bo jeżeli tylko ojciec dziecka ma zasądzone alimenty to komornik tylko z jego poborów może sciągnąć alimenty.

nie ale moj brat ma dwoje dzieci z jednego małżeństwa i z drugą kobietą zamężną ma kolejne i wszyscy twierdza jednoznacznie że nie spłacając alimentów wsiądą rodzicom na emerytury a kwota jużjest z dwojga 15tyś i teraz kolejne zgłoszone o podanie do alimentacjii

ale skoro brat bedzie niewypłacalny bo żeby miec jakie kolwiek pieniądze musi pracowac na czarno wtedy matki moga wniesc na dziadków posadzenie o alimenty

Jezeli matki tych dzieci nie pozwały dziadków o alimenty i nie ma żadnego wyroku to komornik nie może wejsc na ich emerytury.
A brat nie spłacając tego długu może trafic do więzienia z art.209kk

Powrót