Alimenty

• Autor wątku Autor wątku policeman95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

policeman95

Witam;)
Mamy z mamą następujący problem:
Mój tata ma zasądzone przez sąd alimenty w wysokości 400zł na mnie i na siostrę lecz niestety nie płacił przez okres kilku lat, teraz płaci ale marne grosze po 100zł i niekiedy z przerwami po kilka miesięcy. Niewiemy czy pracuje więc moje pytanie jest takie: Co można zrobić w tym kierunku?
Jeśli nie pracuje to znaczy że nie musi płacić czy jak?
A jeśli pracuje to co?
Dziękuję za odpowiedzi;)

Jezeli macie wyrok zasądzający alimenty który posiada klauzule wykonalnosci to możecie zlożyc wniosek u komornika-jezeli komornik przez okres 2 miesiecy nie sciagnie pelnej kwoty zasadzonych alimentow to wystawia takie zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii i z takim zaswiadczeniem można sie udac do Funduszu Alementacyjnego-jezeli nie przekroczycie dochodu 725 zl na osobe to alimenty zostana przyznane i beda placone przez pańswto a ojcu bedzie rósł dług

koszty pokrywa dłuznik czyli ojciec
Ile Ty i siostra macie lat?

To czyli mama sklada wyrok u komornika-czekacie 2 miesiace-jezeli komornikowi nie uda sie ściągnąc alimentów przez okres 2 miesiecy udajecie sie do FA tak jak pisałam wczesniej.Komornikowi mama podaje na jaka kwote ma tata zaległości i tyle.
A te 400 zl to jest zasądzone na Was dwie czy na jedną?

Na mnie i na siostrę razem czyli na jedno z nas 200zł

§ 10 regulaminu forum

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To jak na Wasz wiek bardzo male macie alimenty przyznane może niech mama spróbuje jeszcze złożyc pozew do Sądu o podwyzszenie tych pieniazków a w miedzyczasie niech złozy wniosek u komornika

No sprubujemy:), A gdzie Znajdziemy w okolicach Katowic dobrego komornika oraz można prosić o jakiś wzór dokumentu który trzeba złożyć do sądu?

W google sobie wpiszczcie Komornicy-Katowice a co do pozwu to tez jest mnostwo wzorów w necie wpisz pozew o podwyzszenie alimentów wzór itp

Powrót