Alimenty

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama65

Stały bywalec
Odpowiedzi
455
Witajcie, znajoma jedzie do pracy do DE, ma zamiar zostać na stałe. Zabiera ze sobą syna, ma on orzeczone alimenty...tu w Polsce musi zgłosic opuszczenie miejsca zamieszkania i podjecie pracy....za wiecej niz 524 złote na osobe. Zabiorą jej FA.
Czy moze w DE skladac wniosek o alimenty , tak jak na kindergeld?
Pozdrawiam

Czy moze w DE skladac wniosek o alimenty , tak jak na kindergeld?
Pozdrawiam

zależy ile dziecko ma lat

jeżeli wyjeżdża za granice na stale , to logiczne ze w Polsce już ich pobierać nie może, dochód nie ma tu nic do rzeczy

Ostatnia edycja:
Belunia dziękuję za odpowiedź. Wiedziałam, ze nie zawiedziesz.
Chłopiec ma 12 lat, a wyjeżdżają na stałe, z podjęciem przez niego szkoły...itp. Dodatkowo chłopiec jest niepełnosprawny, chodzi tu do szkoły dla dzieci z wadami słuchu, nosi aparaty słuchowe. Ma orzeczenie o niepełnosprawności.
Dziękuje raz jeszcze, ja niestety nie posiadam takich info, wiec obiecałam, ze napiszę do Was.

Niemcy wypłacają alimenta z państwa tylko 72 miesiące i na dziecko do 12 r życia

BMFSFJ - Familie

chłopiec jest niepełnosprawny
można starać się o zasiłek pielęgnacyjny ale najpierw musza 2 lata opłacać składki do kasy chorych :)od razu zaznaczam ze nie jest łatwo go uzyskać , w Polsce o wiele łatwiej

Ostatnia edycja:
Dziekuję. A dlaczego tylko do 12-tego roku zycia? A co dalej taka matka ma zrobic? Trudno to co napisałas zrozumiec....jak to jest w Niemczech?

później ewentualnie pomoc socjalna jezeli brakuje do utrzymania

Anspruch haben Kinder von alleinerziehenden Müttern oder Vätern, wenn der andere Elternteil keinen oder einen unterhalb des Unterhaltsvorschusssatzes liegenden Unterhaltsbeitrag leistet, also nach Einberechnungen des Kindergeldes der Mindestunterhalt nicht gesichert ist. Ist der andere Elternteil verstorben, so gilt die Waisenrente als durch diesen Elternteil gezahlter Unterhalt. Die Zahlungshöchstdauer beträgt 72 Monate, Unterbrechungen im Zahlungszeitraum sind möglich, z. B., weil der andere Elternteil vorübergehend genügend Unterhalt zahlt. Gezahlt wird gem. § 1 Abs. I Nr. 1 UhVorschG aber nur bis zur Vollendung des 12. Lebensjahres.
http://de.wikipedia.org/wiki/Unterhaltsvorschuss

Ostatnia edycja:
Dziękuje Ci uprzejmie za odpowiedz. Kolezanka była dzis u mnie, czytaa Twoje odpowiedzi i troche sie zmartwiła....bo straci alimenty....tu nie bedzie pobierac...a w Niemczech nie dostanie.
A jak ze sciagalnoscia....Polska nie radzi sobie....a czy Niemcy beda zainteresowani?

Dziękuję za rozmowę. Pozdrawiam

ściąga się tam gdzie mieszka tata- dłużnik czyli nadal będzie to trafiać do polskiego komornika
wiec pewnie efekt będzie taki sam

Powrót