Alimenty

• Autor wątku Autor wątku 1910Ollunia1910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1910Ollunia1910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam . Mój ojciec od kilkunastu lat ma zasądzone alimenty w wysokości 350zł miesięcznie . Raz na 3 miesiące wpłaci 80 lub 60 zł . Ja skończyłam 18 lat nie uczę się , więc już nie musi płacić bieżących . Jednak komornik ma ściągać z niego zaległe alimenty na moją rzecz . Ale on w ogóle nie poczuwa się do żadnego obowiązku . Jak komornik raz na pół roku go złapie , to on zaraz się zwalnia i nie można z niego żadnych pieniędzy ściągnąć . Jak to rozwiązać ? Co powinnam zrobić ? czy istnieje jakaś szansa abym te zaległe alimenty odzyskała ?

Jesli ojciec ma jakis mieszkanie,auto itp możesz złożyc wniosek o zajęcie tych ruchomosci.

Jeżeli posiadasz wyrok zasądzający alimenty, to odbierając go w sądzie trzeba zwrócić uwagę by był opatrzony klauzulą wykonalności. Z takim drukiem należy udać się do komornika.Jak najbardziej możesz złożyć wniosek egzekucyjny. W tym wniosku, poza swoimi danymi oraz dłużnika w tym przypadku taty trzeba podać kwotę zaległości a także datę od kiedy są wymagane alimenty te już bieżące. Gdy wiesz gdzie pracuje tata, możesz podać jak najbardziej miejsce jego pracy. I przede wszystkim oczywiście można wnioskować o zajęcie innego majątku tak jak wyżej (dom, samochód etc) to też trzeba załączyć w wniosku. Myślę, że z pomocą możesz liczyć na komornika który zajmuje się tą sprawą, powinien Ci pomóc w wypełnieniu takiego wniosku. Możesz także poradzić się bezpłatnych porad radcy prawnego, który też może pomóc Ci w napisaniu owego wniosku, jeśli sama nie jesteś pewna.

Powrót