Alimenty

• Autor wątku Autor wątku rybcia2211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rybcia2211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam bardzo serdecznie ;]

Mam takie pytanie .Obecnie żyje w konkubinacie .Urodziła mi sie córka ,a z poprzedniego małżeństwa mam dwoje dzieci na które biologiczny ojciec płaci alimenty. Obecnie z partnerem planujemy wziąść ślub ale boimy sie że biologiczny ojciec przestanie wtedy płacić alimenty .Mój partner pracuje i osiąga dochody które w pełni pokrywają utrzymanie mnie z dziećmi .Najwiekszym prolemem jest fakt że jakby ojciec biologiczny nie płacił wtedy jego rodzice mogli by placic za niego bo on mieszka z nimi . I mamy takie pytanie czy wrazie jakbyśmy wzieli slub to czy wtedy mielibyśmy jakiekolwiek problemy z wyegzyskowaniem alimentów należnych na dwoje moich dzieci i czy wtedy możliwe by było zasądzenie ich od dziatków dzieci jakby biologiczny ojciec nie pracował i nie placił

Z góry dziękujemy za odpowiedź.Pozdrawiamy :)

Gdy mówimy o przysposobienu : będą problemy - art.121 k.r.i.o.

trudno mi zrozumiec ten artykuł,poniewaz nie znam sie zbytnio na tych przepisach.czy moglibyście mi dokladniej to opisac w prosty i zrozumiały sposób?

Gdyby Pani partner zdecydował się przysposobić( adoptować) Pani dzieci( z poprzedniego związku oczywiście), wówczas pomiędzy Pani partnerem( przyszłym mężem) a dziećmi powstanie taki stosunek jak między rodzicami a dziećmi, czyli na Pani partnerze będzie ciążył obowiązek, między innymi, utrzymania dzieci.
Ponadto, ustaną prawa i obowiązki dzieci względem ojca, jak i jego rodziców, i na odwrót, z czego wniosek, że ustanie obowiązek alimentacyjny.

Pani jednak nie pisała nic o przysposobieniu, a tylko o ślubie, który nie wstrzymuje obowiązku alimentacyjnego.

Dziękujemy za odpowiedz .Ale mamy takie pytanie czy w razie jakby biologiczny ojciec nie płacil alimentów to czy wtedy moglibyśmy starać sie o alimenty od dziadków którzy są na wysokich rentach . Chcielibyśmy wiedzieć czy nasz ślub nie przyczynił sie do tego że niemogłabym usykac alimentów z dziadków
Dziękujemy za odpowiedż :)

[cytat="rybcia2211"]mamy takie pytanie czy w razie jakby biologiczny ojciec nie płacil alimentów to czy wtedy moglibyśmy starać sie o alimenty od dziadków którzy są na wysokich rentach . Chcielibyśmy wiedzieć czy nasz ślub nie przyczynił sie do tego że niemogłabym usykac alimentów z dziadków
Dziękujemy za odpowiedż :)[/cytat]

Jeśli okaże się, że Pani z obecnym partnerem*, a nawet sama jest w stanie utrzymać dziec-ko/i może nie przyznać alimentów od dziadków.

* partner, który na rozprawie o alimenty od dziadków byłby już Pani mężem

Powrót