alimenty

• Autor wątku Autor wątku staza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

staza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja sprawa wyglada tak: dostalam polski wyrok o alimenty, ojciec dziecka jest bulgarem zamieszkujacym na stale w Holandii, ubiegajacym sie o obywatelstwo, pracuje tam ale rzekomo zarabia 350e miesiecznie i dostalam adnotacje ze jest niewyplacalny od holenderskiego komornika. Teraz bede chciala skladac papiery do funduszu alimentacyjnego i tu mam pytanie, mieszkajac w Polsce bede mogla ubiegac sie o alimenty z Holenderskiego funduszu?

Nie, Holandia nie rozdaje pieniędzy na prawo i lewo, aż tak rozrzutna Holandia nie jest.
Ale jeżeli ojciec dziecka pracuje i miejszka w Holandii to TY możesz ubiegać się o takie świadczenia:
- zasiłek rodzinny
- dodatek na dziecko/dzieci

Ojciec mieszka i pracuje tam, ma odebrane prawa rodzicielskie i wlasnie nie wiem gdzie sie zglosic i jak sie ubiegac majac tylko jego adres i wyrok sadu

Dodam, ze ojciec nie kontaktuje sie z dzieckiem, ojcostwo bylo ustalane sadownie, prawa rodzicielskie ma odebrane

Trzeba złożyć wniosek w urzędzie holenderskim SVB. Jest 9 oddziałów w Holandii i składa się wniosek zgodnie z rejonizacją zatrudnienia ojca dziecka.
Jeżeli ma prawa odebrane, to nic nie powinno to zaszkodzić, najważniejsze iż jest on ojcem dziecka. Dobrze by było też znać bliższe dane odnośnie miejsca pracy, zamieszkania itp.

Powrót