Alimenty

• Autor wątku Autor wątku eeM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eeM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry, mam taki problem, mama z tatą już jest kilkanaście lat po ślubie i dostawałem od niego alimenty w wysokości 400zł, rok temu była sprawa o podwyżkę i zasądzili mi 500zł, w czerwcu skończyłem szkołę zawodową (mam 21 lat i w gimnazjum 2 razy nie zdałem), na sprawie sąd powiedział mi że alimenty przysługują mi tylko do czerwca 2015 roku. ale jak dostałem wyrok z sądu listem to nic o tym nie pisze, to nie wiem czy to jest zgodne z prawem? bo zamierzam dalej się uczyć (robić drugi zawód) I jeszcze jedno pytanie mam, czy jak nie będę dostawał tych aliment to mogę się starać o stypendium szkolne? mama nie pracuje, ale ma męża który pracuje i mieszkamy z babcią która ma emeryturę, czy przysługują mi się w tym przypadku jakieś stypendium szkolne?

Alimenty co do zasady przysługują do momentu kiedy dziecko się nie usamodzielni - nie skończy nauki (ale nauka nie powinna wyglądać, że na większości lekcji dziecko jest nieobecne). Przyjęło się (niepisana zasada), że maksymalnie do 26 roku życia można otrzymywać alimenty, jeżeli do tego roku nieprzerwalnie dziecko się uczy.

Z nieobecnościami nie mam problemu, sędzina mi powiedziała w ubiegłym roku na sprawie (październik 2014) że do czerwca 2015 mi się przysługują alimenty i nie ważne czy będę robił drugi zawód czy nie, a na wyroku sądowym nic nie pisze że do czerwca 2015, alimenty mam przysądzone do 15 każdego miesiąca i już za lipiec ani sierpień nie otrzymałem ich.

Jest wyrok Sądowy, ale nic nie widzę, aby było w nim określone do kiedy Sąd przyznaje alimenty od Pana rodzica na Pana. Nie zdanie gimnazjum działa na Pana niekorzyść. Musi Pan wykazać, że szkoła, którą Pan podejmuje jest niezbędna dla Pana utrzymania się na rynku pracy i usamodzielnienia się Pana. Jeśli nie ma w wyroku określonej daty żadnej to w takim razie tytuł ten, a więc wyrok sądowy obowiązuje nadal dopóki Sąd nie uchyli obowiązku alimentacyjnego, a z czym to się wiąże napisałem powyżej.

Powrót