Alimenty

• Autor wątku Autor wątku Alvaro8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alvaro8

Użytkownik
Odpowiedzi
135
Dzień dobry,

w dniu wczorajszym otrzymałem pismo z MOPS o tym, że uznaje się mnie za dłużnika alimentacyjnego, w związku z wystawionym pismem przez komornika o bezskuteczności egzekucji. Procedura ta trwała prawie cztery miesiące gdzie przez ten czas nie otrzymywałem żadnej informacji o toczącym się postępowaniu. Byłem raz u komornika, gdzie poinformowałem że dobrowolnie będę płacił kwotę alimentów oraz, że adres na który zostało wysłane do mnie pismo o wszczęciu egzekucji jest błędny, co też komornik przyjął do wiadomości. W pismach na które powołuje się MOPS o uznaniu mnie dłużnikiem alimentacyjnym przywołuje się adres pod którym nigdy nie przebywałem, a przeprowadzono tam rzekomo wywiad. Czy decyzje wydawane w tym trybie są ważne? Czy obejmuje je wada związana z postępowaniem administracyjnym, gdzie należy wysyłać pisma pod wskazany adres? Komornik wystawił zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji na błędny adres, który przekazał wnioskodawcy, czyli byłej partnerce, która przekazała pismo do MOPS, w efekcie czego w dalszym ciągu czynności były wykonywane pod błędny adres.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Płacę w kwocie, w jakiej wypłaca fundusz, będąc co miesiąc 200 złoty "w plecy". Nie mniej ma to generalnie znaczenie, w przypadku gdy odnoszę się do samego adresu?

Alvaro8 napisał:
Byłem raz u komornika, gdzie poinformowałem że dobrowolnie będę płacił kwotę alimentów oraz, że adres na który zostało wysłane do mnie pismo o wszczęciu egzekucji jest błędny, co też komornik przyjął do wiadomości.
Z powyższego jasno wynika, że pismo do Ciebie dotarło. I starczy. Twoje dywagacje są bez sensu na temat adresu.

Staram się być w miarę uprzejmy i dowiedzieć się konkretnie, jednak to co Pani przedstawiła odnośnie, że pismo dotarło, jest tylko i wyłącznie domysłem. Pismo do którego Pani się odniosła dotarło do mnie tylko dlatego, że osoba pod której adres zostało wysłane i pozostawione awizo, znała mnie i mi przyniosła awizo pod właściwy adres. Po odebraniu dokumentu z poczty pojawiłem się u komornika we wskazanym terminie i w sporządzonym u komornika piśmie zaznaczyłem wadliwość wskazanego adresu oraz podałem adres pod którym faktycznie przebywam. Pomimo wskazania prawidłowego adresu i dysponowania tym adresem przez komornika, w dalszym ciągu wszelkie czynności były realizowane pod adresem pierwszym. Pismo pierwsze dotyczyło wyjawienia majątku w postępowaniu komorniczym i podania wszelkich niezbędnych danych, a nie późniejszego postępowania MOPS.

Ja napisalbym pisemko do komornika (kopie pozostawic w domu) i wyslalbym je listem za potwierdzeniem odbioru.
W pismie wskazal nowy adres do dorezczen.
Po tej dacie poprosic osobe pod starym adresem, aby zwracala awiza z adnotacja adresat nieznany.
W tej chwili mialby Pan problem ze strona dowodowa, ze komornik posiadal Pana adres. Sama wizyta w kancelarii i pogawedka bez pisemnego poswiadczenia to troche malo.

W poście odniosłem się właśnie do tego, że przy tej pierwszej i jedynej wizycie u komornika sporządziliśmy dokument, w którym były spisane moje wszelkie informacje o majątku, jak także informacje o błędnym adresie. Pod tym pismem musiałem złożyć podpis i komornik także składał podpis. Posiadam kopię tego dokumentu.

Powrót