alimenty

• Autor wątku Autor wątku micha 234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micha 234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam mam pytanie mój ojciec jest mi winien około 32 tys zł za alimenty ja mam teraz 33 lata Ojciec mieszka w niemczech od 30 lat Moje pytanie brzmi czy moge sie domagac tych pieniedzy to sa odsetki .Komornik nie ma szczego sciaganc dłuznik nie ma nieruchomosci ani majatku . i Jeszcze drugie pytanie moje czy mozna obciazyc długami dłuznika syna np czy kogos z rodziny zeby odyskac te pieniadze bo drzwoniłem po windykacjach i nikt nie chce skupic tego długu prosze o pomoc pozdrawiam

Dluznikiem jest ojciec i nikt inny za jego zobowiazania nie jest odpowiedzialny. Dlug jak wszystkie inne zobowiazania bedzie ujety przy spadkobraniu (o ile sie nie przedawni).
Jesli dluznik nic nie posiada to i komornik nie bedzie mogl nic zajac.

ale jak ktos za zycia przepisał mieszkanie to nie ma spadku to wtedy jak dłuznik umrze razem nim ten dług przepadnie te 32 tys zł ??

micha 234 napisał:
ale jak ktos za zycia przepisał mieszkanie to nie ma spadku to wtedy jak dłuznik umrze razem nim ten dług przepadnie te 32 tys zł ??

Tak, dług przepadnie. Nie można nikogo obciążyć długiem alimentacyjnym, jest to odpowiedzialność wyłącznie rodzica. Jeżeli nieruchomość przepisał na kogoś w trakcie trwania obowiązku alimentacyjnego, to skarga pauliańska może to naprawić.

Jak powiedział przedmówca, nic nie stoi na drodze, aby ścigać ojca w Niemczech. Wystarczy zwrócić się do sądu okręgowego, tam pokierują jak wnosić o europejski tytuł egzekucyjny i złożyć go do komornika w Niemczech.

micha 234 napisał:
Witam mam pytanie mój ojciec jest mi winien około 32 tys zł za alimenty ja mam teraz 33 lata Ojciec mieszka w niemczech od 30 lat Moje pytanie brzmi czy moge sie domagac tych pieniedzy to sa odsetki .Komornik nie ma szczego sciaganc dłuznik nie ma nieruchomosci ani majatku . i Jeszcze drugie pytanie moje czy mozna obciazyc długami dłuznika syna np czy kogos z rodziny zeby odyskac te pieniadze bo drzwoniłem po windykacjach i nikt nie chce skupic tego długu prosze o pomoc pozdrawiam
Witam. Mam pewien problem , złożyłam wnioski do Mops o przyznanie mi alimentów i dostałam odmowę w ich przyznaniu, ponieważ mój dochod na osobę przekracza 5 złoty i 6 groszy. Czy mogę coś z tym zrobić, by jednak dostać alimenty które mi przysługują na córkę? Proszę o pomoc

Powrót